NOS NieuwsAangepast

Aanklachten van moord en doodslag voor discobrand Brazilië

Zestien mensen moeten voor de rechter komen vanwege de dodelijke discobrand in Brazilië op 27 januari. 241 mensen kwamen om toen een optredende band goedkoop buitenvuurwerk afstak in nachtclub Kiss, in de zuidelijke stad Santa Maria.

De aanklachten die de politie voor ogen heeft zijn niet mis: de zanger van de band, twee producers, de twee eigenaren en twee managers van de club en twee brandweermedewerkers die een vergunning hadden verleend, worden aangeklaagd voor moord. Twee ambtenaren worden aangeklaagd voor doodslag. Dan zijn er ook nog ambtenaren die worden verdacht van fraude.

In totaal houdt de politie 34 mensen verantwoordelijk voor de brand.

Fakkels

Er ging dan ook veel mis. De zanger van Gurizada Fandangueira hield een fakkel tegen het plafond, dat in brand vloog. Het vuur verspreidde zich razendsnel door het zeer brandbare isolatiemateriaal. Vervolgens probeerden de zanger en een beveiliger het vuur uit te krijgen met een brandblusser, maar die deed het niet.

Er was maar één uitgang: een "buitensporig veiligheidsfiasco", volgens de onderzoekers die gisteren hun rapport naar buiten brachten. De vluchtroutes en de verlichting lieten ook te wensen over. Veel getuigen zeiden dat beveiligingsmedewerkers in eerste instantie bezoekers tegenhielden die probeerden te vluchten.

Ook waren er veel te veel mensen binnen. Er was een vergunning voor 800 bezoekers, maar er waren er meer dan 1000 in de club.

Giftige rook

De 241 slachtoffers, onder wie veel studenten, stikten door de giftige rook die zich door de club verspreidde. Meer dan 600 mensen raakten gewond. Brazilië hield een periode van drie dagen rouw na de brand.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl