NOS NieuwsAangepast

Dood, maar toch voor de rechtbank

Een dode die terecht staat. Het lijkt te bizar voor woorden. Toch gebeurt dat vandaag in Rusland. Daar staat een advocaat terecht voor onthullingen over fraude. Probleem: hij is al 3 jaar geleden overleden.

Tenminste, dat lijkt een probleem. In Rusland doen ze daar niet zo moeilijk over. Daar begon vandaag gewoon het proces tegen de overleden advocaat Sergej Magnitsky. Die bracht in 2008 een grote belastingfraudezaak aan het licht. Volgens hem hadden ambtenaren van de Russische belastingdienst en de politie de Russische staat voor tientallen miljoenen euro´s opgelicht.

Verdacht

In plaats van een onderzoek naar de fraudezaak, arresteerden de autoriteiten Magntisky. Na een jaar in de gevangenis overleed hij onder verdachte omstandigheden. Dat is nu 3 jaar geleden, maar dat weerhoudt de Russen er niet van de dode advocaat te berechten.

"De zaak is nooit serieus onderzocht", vertelt Rusland-correspondent David Jan Goidfroid. "Net zo min als de omstandigheden rond zijn dood. Volgens velen is het een opzichtige poging om de echte schuldigen uit de wind te houden."

Cynisch

Magnitski's familie en vrienden vechten al jaren tegen de veroordeling en noemen de vervolging "cynisch". "We hebben het overheidssysteem een beetje leren kennen", zegt zijn tante Tatjana, een oude vertrouweling van Magnitski. "We begrepen dat de machthebbers niet te vertrouwen zijn. Als je hen tegenwerkt, keert het syteem zich tegen jou."

Magnitsky heeft de twijfelachtige eer de eerste in eeuwen te zijn in Europa, die na zijn dood terecht staat. Wat er precies moet gebeuren als de rechtbank de overleden advocaat schuldig acht, is onduidelijk.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl