Wetenschaps-fraude: België kan 't ook

Datamassage. Weet je nog wat 't betekent? Onderzoeksgegevens manipuleren voor een sterker onderzoek. Het bekendste voorbeeld daarvan is de fraudezaak van Diederik Stapel. Maar in België kunnen ze er ook wat van, zo blijkt.

Volgens De Standaard en De Morgen zou een wetenschapper van de Vrije Universiteit Brussel op grote schaal hebben gefraudeerd. Hij veranderde gegevens van klinisch onderzoek om resultaten naar zijn hand te zetten. Alsof dat nog niet genoeg was paste hij thesissen van z'n studenten ook nog wel eens wat aan. Hij is op staande voet ontslagen.

Rectoren in België maken zich zorgen. "We zijn geschrokken van de omvang", zegt Mark Waer van de KU Leuven. Gisteren hebben de hoge piefen zich daarom over dit fraudegeval gebogen en bekijken nu hoe zoiets in de toekomst kan worden voorkomen. "We moeten zeker bezorgd zijn als de fraude gebeurt in domeinen die een grote impact kunnen hebben, zoals in het biomedisch onderzoek", zegt hij.

1 op de 12

Het fraudegeval komt in de openbaarheid een dag nadat het wetenschappelijke tijdschrift EOS publiceerde dat maar liefst 1 op de 12 Vlaamse wetenschappers wel eens onderzoeksresultaten manipuleert om hun hypothese te laten kloppen. De voornaamste reden voor die fraude is de druk om te publiceren in vooraanstaande tijdschriften, zeggen ze zelf.

Vertekende resultaten kunnen volgens de rector van de KU Leuven een gevaar zijn voor patiënten en de samenleving. Als artsen hun behandelingen bijvoorbeeld afstemmen op de resultaten van zo'n onderzoek, zou dat voor grote problemen kunnen zorgen.

Meld 't

Voor universiteiten is nu het hek van de dam. Ze roepen iedereen op gevallen van fraude te melden. Sjoemelende onderzoekers moeten zich bergen, maar ook de inspectie en controle op mogelijke fraude moet in hun ogen worden aangescherpt.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl