NOS NieuwsAangepast

'CNN sympathiseert met Steubenville-verkrachters'

De verkrachtingszaak in het Amerikaanse Steubenville houdt de gemoederen nog steeds bezig. Twee jonge football-spelers die schuldig zijn bevonden aan verkrachting zijn afgelopen maandag veroordeeld tot een jaar cel. Maar nu ligt CNN onder vuur: de omroep zou in hun berichtgeving te veel sympathiseren met de daders.

Over het slachtoffer werd eigenlijk niet gesproken. Dat kan niet, klinkt het op Facebook. Dit plaatje werd geplaatst - en vervolgens zo'n 3000 keer gedeeld.

"Deze twee jonge mannen zien een veelbelovende toekomst in rook opgaan. Ze zijn nog maar 16 jaar oud, deze zaak zal ze de rest van hun leven achtervolgen", zeggen ze bij CNN. Een verslaggeefster die de uitspraak bijwoonde, beschrijft hoe de vader van een van de daders tijdens de rechtszaak voor het eerst "ik hou van je" zei tegen zijn zoon.

Kijk hieronder naar de CNN-reportage waar zoveel ophef over is:

'CNN moet excuus aanbieden'

Gabriel Garcia roept in een online petitie CNN op om excuses aan te bieden voor de manier waarop ze de jongens in het nieuws neerzetten. "Jullie doen alsof de verkrachters het slachtoffer zijn in deze zaak, en zeggen niets over het echte slachtoffer", zo staat er in de brief aan CNN. Inmiddels hebben al meer dan 235.000 mensen de petitie getekend.

Op Twitter zijn er meer mensen die het opnemen voor de daders. Sommigen zijn van mening dat het slachtoffer het over zichzelf heeft afgeroepen. De openbare aanklager schrijft in een brief dat het meisje "constant opnieuw tot slachtoffer wordt gemaakt door de social media".

Die social media spelen al vanaf het begin een grote rol in de zaak. Tijdens de verkrachting twitterden de football-spelers foto's en filmpjes van het bewusteloze meisje. De online posts waren al snel weer weg, maar hackers van Anonymous wisten de beelden nog te vinden.

'Registered Sex Offender'

Wanneer je eenmaal veroordeeld bent voor een zedendelict in Amerika, ben je eigenlijk veroordeeld voor het leven. Je komt op een lijst van zedendelinquenten, die in veel staten voor iedereen toegankelijk is.

De advocaat van een van de jongens wil niet dat zijn cliënt op de lijst terechtkomt. "Op je 75ste uitleggen dat je iets fout hebt gedaan op je 16e zou toch niet nodig moeten zijn". Hij zegt dat de jongen niet toerekeningsvatbaar is voor zijn daad, omdat de hersenen op 16-jarige leeftijd nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl