Wat vinden amateurs van die nieuwe regels?

Als jij in het weekend graag een potje voetbalt, krijg je er ook mee te maken: de nieuwe regels van de KNVB voor het amateurvoetbal. Strenge regels. En dat allemaal in een ultieme poging een eind te maken aan geweld op het veld.

  • DUUR: 01 MIN 35 SEC
  • 5077 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 20 mrt 2013

Nieuwe regels KNVB: gele kaart betekent afkoelen

Gele kaart? Tien minuten erafGele kaart? Tien minuten erafEPA

De KNVB heeft vandaag nieuwe maatregelen bekendgemaakt om geweld op het veld tegen te gaan. Zo komt er een tijdstraf na een gele kaart en moeten jonge spelers verplicht hun spelregelbewijs halen om te mogen voetballen.

Agressie in de voetbalwereld komt al langer voor, maar na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december besloot de voetbalbond dat er écht iets moest veranderen.

Tegen geweld/voor sportiviteit

  • Gele kaart: als een speler de fout ingaat en een gele kaart krijgt moet hij/zij gelijk 10 minuten verplicht afkoelen. Deze regel geldt alleen voor de B-categorie.
  • Spelersbewijs: alle jeugdspelers vanaf de B-junioren moeten een verplicht spelregelbewijs halen. De test bestaat uit 10 vragen en moet jonge spelers vetrouwd maken met de spelregels.
  • Meldpunt: er komt een meldpunt wanordelijkheden.
  • Cursus: Spelers die geweld gebruiken moeten verplicht op cursus voordat ze terug mogen komen.


Naast deze nieuwe maatregelen komen er ook meer waarnemers op het veld en wordt er een speciale hulplijn voor agressie op het veld geopend.

Het aantal excessen in het voetbal is wel afgenomen. Er waren dan wel iets meer individuele overtredingen, maar over het algemeen genomen was er in 2012 minder agressie op het veld dan in 2011.

Door: Selina

Deel dit artikel