NOS NieuwsAangepast

Kans op aanslagen in Nederland 'reëel'

Het dreigingsniveau voor terrorisme wordt verhoogd van 'beperkt' naar 'substantieel': de op een na hoogste alarmfase. De belangrijkste reden daarvoor is de stijging van het aantal Nederlandse moslims die meevechten in Syrië en andere gebieden. Maar hoe serieus is die 'substantiële dreiging' eigenlijk?

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof kunnen Nederlandse jihadstrijders bij terugkomst in Nederland een dreiging vormen, omdat zij getraumatiseerd en zeer gewelddadig kunnen zijn. De laatste maanden is er sprake van een sterke stijging van moslims met een Nederlandse achtergrond die in landen als Syrië aan de jihad deelnemen De eerste jihadreizigers zijn inmiddels teruggekeerd uit Syrië.

Een andere ontwikkeling waarover de terrorismebestrijders zich zorgen maken, is de ruimte die jihadistische terreurgroepen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben gekregen. Een deel van die terreurgroepen hebben het gemunt op Westerse doelen, waardoor de kans op een aanslag in Nederland of Nederlandse doelen in het buitenland is toegenomen.

Het dreigingsniveau heeft vier niveaus: minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Bij het substantiële niveau is "de kans dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden reëel".

Minimaal:Er zijn amper nationale en internationale terroristische netwerken;Het is niet waarschijnlijk dat er aanslagen worden gepland.

Beperkt:Er zijn geen nieuwe trends en fenomenen waarvan dreiging uitgaat;Nederland wordt niet of nauwelijks genoemd in verklaringen van terroristische netwerken.

Substantieel:Er is sprake van bedreigende nieuwe trends of fenomenen;Er zijn aanslagen geweest in andere, met Nederland vergelijkbare landen;Radicalisering en rekrutering vindt op grote schaal plaatsvind;Nederland wordt geregeld genoemd in verklaringen van terroristische netwerken.

Kritiek:Er zijn sterke aanwijzingen dat er een aanslag in Nederland zal worden gepleegd;Er zijn al aanslagen gepleegd en daarom zijn vervolgaanslagen zeer waarschijnlijk;Nederland wordt vaak genoemd als doelwit in verklaringen van terroristische netwerken, waarbij specifieke doelen worden genoemd.

Fitna

De laatste keer dat het dreigingsniveau werd verhoogd naar substantieel was in 2008. Toen gebeurde dat onder andere vanwege de film Fitna, maar ook vanwege de missie in Uruzgan en het debat over afvallige moslims zoals Ehsan Jami.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl