NOS NieuwsAangepast

"Falklandbewoners zijn een stel krakers"

Als de bewoners van de Falklandeilanden zo graag bij Groot-Brittannië willen horen, moeten ze maar lekker naar Engeland gaan. Dat vindt de Argentijnse president Cristina Kirchner. Over het referendum van deze week is ze niet te spreken. "Het is alsof je een stel krakers vraagt of ze wel of niet illegaal in een gebouw willen blijven wonen."

Begin deze week werd nog eens goed duidelijk hoe Brits de Falklanders zich voelen: van de in totaal 1517 geldige stemmen waren er maar drie tegen de Britse zeggenschap over de eilanden. Maar volgens president Kirchner verandert dat niets aan de situatie. Zij claimt dat de Falklandeilanden bij Argentinië horen en vindt dat Groot-Brittannië moet stoppen met de ruim 180 jaar durende kolonisatie.

Falklandoorlog

In 1982 vocht het Britse leger een korte oorlog met de Argentijnen om de Falklands. Daarbij kwamen meer dan 900 mensen om het leven. De Argentijnen werden terug naar het vasteland gestuurd en sindsdien is er sprake van een soort 'Koude Falklandoorlog', waarbij de landen de media, sport en film en muziek inzetten om elkaar onder druk te zetten. Zelfs de Olympische Spelen werden niet gespaard.

Kirchner zegt dat ze in gesprek wil blijven over de 'Islas Malvinas', zoals de eilandengroep in Argentinië heet. "We zullen ons houden aan de VN-resoluties. Dat is de enige manier waarop dit opgelost kan worden."

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl