NOS NieuwsAangepast

Veel moslimstrijders komen uit Nederland

Er strijden een kleine 100 Nederlandse moslims mee in landen in het Midden-Oosten, melden bronnen aan de NOS. Een groot deel van hen vecht in Syrië.

Veel Europese moslims die in het buitenland vechten, komen uit Nederland, blijkt uit die cijfers. Het grootste gedeelte van de strijders sluit zich aan bij de extremistische Al-Nusrabeweging. Die beweging vecht voor een islamitische staat in Syrië als Assad daar is verdreven.

100

Het cijfer van 100 is opvallend, omdat de teller niet zo lang geleden nog op enkele tientallen stond. Daarnaast zijn het niet alleen jongeren die zich bij de 'jihad' aansluiten, maar zijn er ook dertigers die hun vrouw en kinderen verlaten. In totaal vechten enkele honderden Europese moslims in Syrië.

De grote vrees van deskundigen is dat de strijders als ze terug in Nederland zijn verder radicaliseren. Daarnaast kunnen ze een getraumatiseerd raken en verdere geestelijke problemen krijgen bij terugkomst.

Lex Runderkamp, verslaggever voor de Arabische wereld, vertelt meer over het probleem rechts van dit artikel.

Denen en Belgen

Niet alleen hier zijn er zorgen over jihadstrijder. In België zijn ze ook niet er gerust op. Sharia4Belgium bestaat dan niet meer, maar er wordt geschat dat de meeste van de ongeveer 70 Belgische moslimjongeren die in Syrië vechten wel bij die beweging vandaan komen.

Ook Deense moslims strijden buiten Europa, zoals de 39-jarige Slimane Hadj Abderrahmane, die vorige maand in Syrië overleed. Vorige week kwam naar buiten dat ook een tweede Deense strijder in Syrië is overleden.

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl