NOS NieuwsAangepast

Gedwongen tongzoen is géén verkrachting

Iemand gedwongen een tongzoen geven is niet langer verkrachting. De Hoge Raad heeft dat vandaag geoordeeld. Maar dat betekent niet dat je nu zomaar iedereen kan tongzoenen. Een onvrijwillige tongzoen kan nog steeds 8 jaar cel opleveren.

Toch is het een bijzonder oordeel. Eerst vond de raad nog dat iedere vorm van seksueel binnendringen onder verkrachting viel. Maar die term vinden ze nu toch in strijd met het 'algemeen taalgebruik'. Ook wordt een veroordeling voor verkrachting bij een ongewenste tongzoen vaak als onrechtvaardig ervaren, omdat dat toch wat anders is dan bijvoorbeeld gedwongen seks.

Een gedwongen tongzoen kan nu dus minder zwaar worden beoordeeld, maar op verkrachting staat nog steeds maximaal 12 jaar gevangenisstraf.

Herzien

De verandering komt door een zaak in Leeuwarden. Daar tongzoende een man iemand tegen haar wil in het Medisch Centrum Leeuwarden. Een vrouw was het toilet aan het schoonmaken toen de man haar van achteren benaderde, tegen de muur duwde en zijn tong in haar mond stopte.

Toen oordeelde de rechter dat er sprake was van verkrachting. Die zaak moet nu opnieuw worden bekeken.

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl