NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt verbod op megabekers frisdrank

Dit hiernaast is Michael Bloomberg, de burgemeester van New York. Deze foto van 'Nanny Bloomberg' werd de afgelopen weken verspreid door tegenstanders van het verbod op grote drinkbekers frisdrank. "Betuttelend," zo vinden ze de wet waar Bloomberg zich hard voor heeft gemaakt. Vandaag staat Bloomberg niet in zijn jurk maar in zijn hemd. De rechter heeft namelijk een streep gehaald door het verbod dat eigenlijk vanaf morgen zou gelden.

Maximaal 480 milliliter

Zestien ounce, ofwel 480 milliliter. Dat zou het nieuwe limiet worden. In tal van confronterende reclamefilmpjes legde de stad New York de afgelopen maanden uit waarom het verbod nodig was.

De tegenstanders, waaronder uiteraard de frisdrankindustrie, hebben fel campagne gevoerd tegen de maatregel. De wet die het zou verbieden om grote bekers frisdrank te verkopen zou regelrecht indruisen tegen het Amerikaanse grondrecht op keuzevrijheid. Bloomberg verdedigde zich door te zeggen dat het mensen vrij staat om twee bekers te kopen. "Wij nemen niemand zijn vrijheden weg. We forceren je alleen om een bewuste keuze te maken."

Wet zit vol mazen

Met die verklaring namen de tegenstanders geen genoegen en ze vochten het besluit aan bij de rechtbank van New York. Met succes. Daar besloot de rechter vandaag dat het verbod op grote bekers frisdranken 'willekeurig' is. Hij hekelde vooral het feit dat de wet vol mazen zit. Zo zou het verbod niet voor iedere winkel gelden en ook niet voor alle drankjes. Daardoor is de wet volgens de rechter zinloos, iets wat de New Yorkse filmmaker Casey Neistat (31) onlangs al op humoristische wijze probeerde aan te tonen.

Bloomberg heeft laten weten dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak voor de rechter, maar de komende tijd kunnen inwoners van New York dus nog gewoon genieten van hun emmers vol frisdrank.

Door: Lex

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl