NOS NieuwsAangepast

Russische satelliet kapot na botsing met Chinees ruimteafval

De kans dat een satelliet botst met ruimteafval van een ander land, lijkt heel klein. Toch is dat afgelopen januari waarschijnlijk gebeurt, schrijft Space.com. Door de toename aan ruimteafval in het heelal stijgt de kans op het aantal botsingen.

Op 11 januari 2007 voerde China een rakettest uit door de afgedankte weersatelliet Fengyun-1C kapot te schieten. Toen al waarschuwden deskundigen dat het ruimteafval dat daarbij ontstaat, kan leiden tot botsingen. En dat is ook precies wat er gebeurd is. Op 22 januari van dit jaar, zes jaar later, botste dat Chinese ruimteafval met een Russische satelliet.

Om precies te zijn botste het Chinese ruimteschroot met de Russische BLITS-satelliet. Die weegt 7,5 kilo en werd in 2009 door een Sojoez raket in de 'lage baan' om de aarde gebracht.

Ruimteafval

In die lage baan, die tussen de 160 en 2000 km hoogte ligt, zweven ongeveer 600.000 stukjes ruimteafval met een diameter van meer dan 1 cm. Minstens 16.000 daarvan zijn groter dan 10 cm. Op dit moment zijn er meer dan 900 actieve satellieten in de ruimte. Er wordt geschat dat er elke twee á drie jaar een satelliet botst met een stuk ruimteafval. Volgens Space.com neemt de dreiging van ruimteafval voor zowel bemande als onbemande ruimtevaartuigen steeds maar toe.

De BLITS werd gebruikt voor experimenten met lasers. Op 4 februari dit jaar zagen Russische wetenschappers dat er iets mis was met de satelliet. Hij draaide namelijk opeens elke 2,1 seconden om haar as. Voor de botsing gebeurde dat elke 5,6 seconden. De satelliet is nu onbruikbaar, meldt CNN.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste opmerkelijke botsing in de ruimte. In 2009 sneuvelde een Amerikaanse telecomsatelliet na een botsing met een afgedankte Russische militaire satelliet. In maart dat jaar moesten astronauten van het internationale ruimtestation ISS ook al halsoverkop een stuk ruimteschroot dat rondzweefde, ontwijken.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl