NOS NieuwsAangepast

NRA - Obama: 1-0

De strijd tussen wapenlobbyorganisatie NRA en president Obama over hoe schietpartijen op scholen het beste voorkomen kunnen worden, is nog altijd bezig. Hoe zat het ook alweer? Obama wil naar aanleiding van de schietpartij in Newtown strengere wapenwetten, terwijl de NRA juist pleit voor meer wapens, door bijvoorbeeld leraren te bewapenen. In South Dakota lijkt de NRA voorlopig het sterkst uit de strijd te komen, want daar mogen leraren en andere schoolmedewerkers binnenkort wapens gaan dragen.

Gouverneur Dennis Daugaard tekende vrijdag de wet die op 1 juli ingaat. Het wordt schoolmedewerkers niet verplicht om een wapen te dragen, maar legt de keuze bij de school. Een school kan ook bewapende beveiligers inhuren. Die beveiligers moeten wel eerst een speciaal trainingsprogramma volgen.

Voorstanders van de wet hopen zo schietpartijen als op de Sandy Hook basisschool in Newtown te voorkomen. Bij die schietpartij vielen 26 doden. Tegenstanders denken dat de scholen juist onveiliger worden, omdat er wapens aanwezig zijn. Afgelopen week bleek nog uit onderzoek dat in staten met strengere wapenwetten minder doden vallen.

Meer scholen met wapens

South Dakota is niet de eerste staat waar schoolmedewerkers wapens mee naar school mogen nemen, meldt CNN. In sommige andere staten mogen leraren zelfs geladen wapens in het klaslokaal hebben liggen.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl