NOS NieuwsAangepast

Facebook krijgt een likje verf

Regelmatig ziet Facebook er opeens een beetje anders uit. Soms zelfs anders dan bij je vrienden. Het bedrijf is er ontzettend goed in om subtiel wijzigingen door te voeren en dat niet bij iedereen tegelijk te doen. Het gebeurt niet vaak dat Facebook een persconferentie organiseert om een verandering in het design van de dienst aan te kondigen. Vandaag deed het bedrijf dat wel.

Facebook heeft het belangrijkste onderdeel, de Newsfeed, helemaal opnieuw ontworpen. Zowel op de computer, als in de verschillende mobiele apps en sites. En daarbij heeft het bedrijf gekozen voor een paar duidelijke uitgangspunten.

Losse feeds

De eerste is dat je veel meer content ziet in je Newsfeed. Het grootste deel van je scherm wordt voortaan ingenomen door de feed en losse posts zijn uitgebreider. Deelt iemand een foto dan zie je die groter, bij een link zie je meer info over de link in kwestie, checkt iemand in op een locatie dan zie je meer details etc.

Daarnaast heb je voortaan meer feeds om uit te kiezen. Zo zie je in één feed, in chronologische volgorde, alles wat de merken en bekende personen die je hebt geliket delen. In een andere feed kun je de updates zien van al je vrienden. Ben je een muziekliefhebber? Dan is er een een muziekfeed met alle muziek die er wordt gedeeld. Op dezelfde manier is er een fotofeed met grote afbeeldingen.

Behoefte

Een belangrijke reden van de wijziging is dat mensen steeds minder tekstupdates plaatsen over wat ze doen en steeds meer delen en laten zien wat zij leuk vinden. Netwerken die zich daar op richten, zoals Tumblr, Pinterest en Instagram zijn steeds populairder. Facebook moest dus iets doen, om in deze nieuwe behoeften te voorzien. Ook het groeiende mobiele gebruik en de grote verschillen tussen hoe Facebook eruit ziet op je computer en je mobiel zijn een reden voor de wijziging.

Je hoeft overigens niet meteen naar Facebook te gaan, om te ervaren wat er is veranderd. Facebook rolt het de komende weken heel rustig uit. Als je er snel bij wilt zijn, kun je jezelf op een speciale wachtlijst zetten via de knop onderaan deze pagina.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl