NOS NieuwsAangepast

Vrienden en vijanden van Chávez

Met de dood van Hugo Chávez is een terugblik op zijn leven natuurlijk onvermijdelijk. Hoe zal de overleden president van Venezuela de geschiedenisboeken ingaan?

Volgens politicoloog Remi Lehmann zal hij herinnerd worden als een man van grote tegenstellingen: "Voor het ene deel van Venezuela was hij de man die weer een stem aan de armen gaf en die zorgde dat hun levensstandaard verbeterde. Aan de andere kant zal hij gezien worden als iemand die de macht naar zich toetrok, geen tegenspraak duldde en alle middelen inzette om zijn doelen te bereiken voor Venezuela."

De band van Chávez met het volk was een stuk beter dan zijn relatie met het buitenland, mede door zijn gepeperde uitspraken over internationale leiders. Maar hij had ook zeker goede contacten met een aantal landen. Hier staan enkele internationale vrienden en 'vijanden' van Hugo Chávez op een rij:

Vrienden

Chávez was dikke vrienden met Suriname.Er was goed contact tussen Chávez en de Surinaamse president Desi Bouterse. Die laatste noemt de overleden president in zijn condoleances dan ook "een grote vriend en strijder van het Venezolaanse volk". Uit WikiLeaksberichten bleek eerder dat Chávez de partij van Bouterse heeft gefinancierd, om de toenmalige Surinaamse regering ten val te brengen.

Ook met Cuba onderhoudt Venezuela een goede relatie. Cuba heeft al lange tijd te maken met een economische blokkade en was dus erg blij met de handelscontracten met Venezuela. Chávez verbleef ook lange tijd op Cuba voor zijn behandeling tegen kanker.

En er was steun uit onverwachte hoek: ex-president Jimmy Carter was voor een Amerikaan opmerkelijk positief over Chávez. Hij zei eerder dat het verkiezingssysteem in Venezuela "het beste in de wereld" was, net op een moment dat er juist veel kritiek was op het democratische gehalte van die verkiezingen. Ook Carter is in zijn condoleances erg lovend over de Venezolaanse leider.

Vijanden

Chávez had niet veel met Amerika. Zijn tirades tegen de yankees maakten hem zelfs beroemd. Vooral de vorige Amerikaanse president, George W. Bush, moest het ontgelden. Zo zei de Venezolaanse president dat hij Bush erger vond dan Hitler. Hij vergeleek hem zelfs met de duivel toen hij na de toespraak van Bush voor de VN zei: "Het ruikt hier naar zwavel".

Chávez was ook geen fan van president Obama: in 2001 noemde hij hem een clown. De Amerikaanse president sprak na de dood van Chávez dan ook de hoop uit dat Venezuela een nieuwe 'constructieve relatie' met de VS kan beginnen.

Bij een bijeenkomst noemde Chávez José María Aznar, oud-premier van Spanje, een 'fascist'. Daarop probeerde premier Zapatero uit te leggen dat Spanje democratisch de leider kiest. De Spaanse koning was ook bij de bijeenkomst. Toen Chávez door toespraak van de premier heen begon te praten, werd de koning zo boos dat hij tegen Chávez riep: "Waarom houd je niet gewoon je mond?" Chávez zei daar later over "Ik spreek de waarheid tegen koningen, tegen imperialisten en Bush." Daarna eiste hij excuses van de koning. Intussen is de relatie tussen Spanje en Venezuela een stuk verbeterd.

Ook Israël vond Chávez niets. En andersom was Israël ook geen fan van Chávez, want hij steunde de Palestijnse zaak en was bevriend met Iran.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl