NOS NieuwsAangepast

'Steeds meer drones in Nederlands luchtruim'

Als je aan drones denkt, denk je toch al snel aan Amerika, aan oorlog of aan dit. Maar ook in ons eigen land komen ze steeds vaker voor.

Dat zegt Rejo Zenger, blogger en burgerrechtenactivist. Volgens hem vliegen drones bijna twee keer per week door het Nederlandse luchtruim. Waarom is vaak onduidelijk. Volgens Zenger is het ministerie van Defensie niet happig op het vrijgeven van specifieke informatie over het hoe en waarom van de dronevluchten. Dat komt deels doordat een drone kan worden ingezet bij een geheime opsporing, en daar mag niets over gezegd worden.

Toen Zenger informeerde naar de keren dat drones worden ingezet in ons land, kreeg hij het antwoord "vijf civiele inzetten". Maar zo'n inzet bleek heel lang te kunnen duren.

Drones

Drones zijn vliegtuigjes behangen met camera's, microfoons, infraroodcamera's en warmtesensoren. Ze zijn bestuurbaar vanaf de grond en kunnen soms ook zelf naar bepaalde coördinaten vliegen.

Nederland gebruikt de drones van de Raven-serie meestal voor niet-militaire doeleinden. Deze drones kunnen bijvoorbeeld helpen om toezicht te houden op evenementen. De vliegtuigjes kunnen ook wietplantages opsporen doordat ze warmtebronnen kunnen spotten.

Lijst

Zenger heeft een lijst opgesteld van waar en wanneer de drones door het luchtruim vlogen in 2012 en 2013. Veel van die vluchten zijn te koppelen aan berichten in de media van die dag. Zo werd in Almere een drone ingezet om inbraken tegen te gaan.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl