NOS NieuwsAangepast

Duitse hof weigert neonazi's goedkeuring

Het Duitse Federale Constitutionele Hof kan niet verklaren dat het programma van de extreemrechtse 'Nationaldemokratische Partei Deutschlands' (NPD) niet in strijd is met de grondwet. Daar is geen procedure voor, volgens het hof. Met andere woorden: het hof keurt de partij niet goed.

De NPD stapte zelf naar het hof om een verklaring te verkrijgen waarin staat dat de partij niet in strijd is met de grondwet - iets waar veel politieke tegenstanders heel anders over denken: zij beweren dat de standpunten van de NPD niet grondwettig en agressief nationalistisch zijn.

Goedkeuring

De partij wilde een soort goedkeuring van het hof, omdat ze vinden dat hun reputatie geschaad is. Maar, het Duitse hof kan partijen geen keurmerk geven. Wel kan het partijen helemaal verbieden. Zo werden in de jaren vijftig de extreemrechtse SRP en communistische KPD verboden.

In 2003 werd een poging gedaan om de NPD te verbieden, maar het hof legde de zaak uiteindelijk naast zich neer. Het bleek dat de Duitse geheime dienst de partij op hoog niveau had geïnfiltreerd - alle getuigenissen over de partij kwamen van geheimagenten. Het bewijs kon door de inmenging van de staat met de politiek niet gebruikt worden. Het hof moest daarom de hele zaak laten vallen.

Hoewel de NPD deze slag verloren heeft, lijkt de oorlog nog niet voorbij. Er zijn nog steeds partijen die de NPD willen verbieden, en de NPD is ook niet van plan het hier bij te laten zitten: ze overwegen nieuwe gerechtelijke stappen.

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl