NOS NieuwsAangepast

'Jaarlijks half miljoen liter olie gedumpt in Noordzee'

Olie lozen in de Noordzee: hartstikke verboden, maar wel lekker goedkoop. Uit onderzoek blijkt dat de scheepvaart in de Noordzee jaarlijks ongeveer een half miljoen liter olie dumpt. Dat gebeurt 's nachts, want dan is de lozing moeilijker te achterhalen door de kustwacht.

Misdaadeconoom Ben Vollaard pleit daarom voor strengere controles op het illegaal dumpen van de olie. Toch is het in Nederland nog lang niet zo erg dan in andere landen. In België heeft een rederij onlangs een boete van 1,5 miljoen euro gekregen wegens het dumpen van de olie, in Nederland lopen die boetes 'slechts' op tot tienduizenden euro's.

Verdachte vlekken

De kustwacht kan 's nachts uit hun verkenningsfoto's niet opmaken of verdachte vlekken olie zijn, of dat er bijvoorbeeld een veld algen drijft. Daarom zegt Vollaard dat de kustwacht het aantal inspectievluchten beter moet verdelen. Hij bestudeerde gegevens van de kustwacht over de afgelopen 20 jaar, in opdracht van de Politieacademie.

De scheepvaart dumpt ieder jaar ongeveer een half miljoen liter olie in de Noordzee, want afgifte in de haven is duur en verbranden in een installatie aan boord ook. Het zeeleven in de Noordzee wordt door de oliedumping aangetast, concludeert de onderzoeker. Bijna de helft van de de dode zeevogels die op Noordzeestranden worden gevonden, is volgens hem met olie besmeurd.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl