NOS NieuwsAangepast

'Diane-35-pil links laten liggen'

Huisartsen kunnen de Diane-35-pil voortaan beter links laten liggen. Dat advies geeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er loopt momenteel een onderzoek naar de veiligheid van de pil.

Het CBG raadt huisartsen nu aan de pil alleen voor te schrijven als middel tegen acne, maar niet meer als anticonceptiemiddel. In Frankrijk wordt de pil uit de schappen gehaald en verboden, maar dat is volgens het Nederlandse college niet nodig. Dat wil eerst de resultaten afwachten van het Europese onderzoek. De uitkomsten daarvan worden in mei verwacht.

Tien doden

Dit weekend werd bekend dat in ons land mogelijk tien vrouwen zijn overleden door de Diane-35-pil. Dat meldde het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. De meesten zijn jonge vrouwen die overleden aan trombose of longembolie.

Minister Schippers van Volksgezondheid bestempelt de berichten als verontrustend. Deze week stuurt ze een brief naar de Tweede Kamer, waarin ze onder andere ingaat op het nieuwe advies van het CBG.

Trombose

Moderne pillen van de derde en vierde generatie, zoals Diane 35, geven een twee keer hoger risico op trombose dan een pil van de tweede generatie. In principe moeten Nederlandse artsen een tweedegeneratiepil voorschrijven. Maar hier slikt een kwart van de vrouwen een anticonceptiepil die een verhoogd risico geeft op trombose.

En in Nederland slikken zo'n 160.000 vrouwen jaarlijks de Diane-35 pil. Vrijdag werd bekend dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen met haar Europese zusterorganisaties een onderzoek instelt naar Diane 35.

Generaties anticonceptiepil

Tot welke generatie behoort jouw pil? Hier een overzicht:

Eerste generatie: Microgynon 50Tweede generatie: Ministat, Neocon, Modicon, Micrgynon 30, Stediril 30, Lovette, Microgynon 20, Trigynon, Trinovum, QlairaDerde generatie: Marvelon, Mercilon, Meliane, Femodeen, Minulet, CilestVierde generatie: Yasmin, Yaz 24+4, Evra pleister, Nuvaring

Volgens schattingen wordt Diane-35 door ongeveer 160.000 Nederlandse vrouwen gebruikt. Ben jij een van hen? Stuur ons een mailtje naar nosop3@nos.nl.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl