NOS NieuwsAangepast

Leenstelsel wordt kapot onderzocht

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer opnieuw over het leenstelsel. Minister Jet Bussemaker komt deze zomer met een wetsvoorstel. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we niet eerst even goed zouden onderzoeken wat dat leenstelsel gaat betekenen. En tot nu toe blijft er van het leenstelsel niet veel over.

Vorige week berekende het Centraal Planbureau al dat er 10.700 minder studenten zouden gaan studeren als het leenstelsel er komt. Maar volgens het Nibud en het BRK zijn het er nog veel meer.

Onderwijsminister Jet Bussemaker gaat bij haar berekeningen uit van de rentestand van nu - en die is historisch laag. Volgens het Nibud lijkt het in haar overzicht alsof de rente geen onderdeel uitmaakt van de schuld. Maar op een bedrag van 15.000 euro of meer, is de rente wel degelijk een flink bedrag: "Het kan duizenden euro´s meer worden", zegt woordvoerder Annemarie Koop.

De rente verandert jaarlijks maar op het moment van afstuderen, als je dus begint met afbetalen, blijft 'ie 5 jaar vaststaan. Als je met de hudige rentestand zou moeten afbetalen, zou het dus gunstig zijn. Maar als die verandert, kan je schuld uiteindelijk een stuk hoger kan zijn dan je in eerste instantie had verwacht.

En nog meer onderzoek

Tot nu toe hebben dus het CBS, het BKR en het Nibud de effecten van het leenstelsel onderzocht. Maar er komen nog meer onderzoeken aan: in maart komt het CBS opnieuw met cijfers en ook het Ministerie van Onderwijs komt dan met een eigen onderzoek. En in mei gaat het Sociaal en Cultureel Planbureau daar gewoon nog een keertje overheen: ook zij komen dan met cijfers.

Tot nu toe wijzen alle neuzen eigenlijk in dezelfde richting. Al die onzekerheid en een waarschijnlijk hogere studieschuld betekenen dat nóg minder mensen het zullen zien zitten om te gaan studeren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl