NOS NieuwsAangepast

'Roken onder de 16? Boete!'

Geef rokende kinderen een boete, dat zal ze leren. Dat zeggen brancheorganisaties van de tabakshandel en tankstations in De Telegraaf. Roken onder de 16 strafbaar stellen dus. Ze reageren daarmee op de plannen van de Europese Commissie om minderjarigen van het roken af te helpen.

"Door een eng plaatje laat een jongere dat pakje echt niet liggen", zegt de branchevereniging van de tabaksdetailhandel NSO in de krant. Raken in de portemonnee vindt NSO een beter plan. Op dit moment krijgt de winkelier die een minderjarige tabak verkoopt wel een boete: 450 euro. Degene die het koopt, moet ook een boete krijgen, willen de brancheorganisaties.

Gaat dat zomaar? Nee, zegt het ministerie. Het is moeilijk om het bezit van tabak voor jongeren strafbaar te maken. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is er bij het verbieden van alcohol een relatie gelegd tussen alcoholmisbruik en agressie. Bij roken is dat verband er niet.

Europese plannen

De Europese Commissie kwam vorige week met een voorstel voor een reeks maatregelen. Zo moeten pakjes naast waarschuwende teksten ook foto's gaan bevatten. Samen moet dat driekwart van de voor- en achterkant van elk pakje bepalen. In het voorstel staat verder dat de toevoeging van smaken als chocolade of aardbei wordt verboden. Daardoor zit een mentholsigaretje er ook niet meer in.

Het duurt nog zeker tot 2015 voordat de plannen en daarmee de foto's op de pakjes verplicht worden in Nederland. Het voorstel van de Europese Commissie moet eerst nog besproken worden door alle Europese Ministers van Gezondheid en het Europees Parlement. Zij kunnen de plannen ook nog veranderen voordat ze het voorstel goedkeuren.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl