NOS NieuwsAangepast

'Streame, streame, nie kope!'

Wereldwijd is de muziekmarkt voorzichtig aan het herstellen: de omzet steeg met 0,3 procent. Dat is het beste resultaat sinds 1998. Maar in Nederland trekken wij ons daar niets van aan: bij ons daalt de muziekverkoop nog steeds fors. Afgelopen jaar was de omzet 190 miljoen euro, maar liefst 11,5 procent lager dan in 2011. Reden? We bleven lekker gratis downloaden. Maar daar lijkt verandering in te komen.

Want volgens de internationale brancheorganisatie IFPI zijn er successen geboekt in de strijd tegen piraterij, zoals de sluiting van Megaupload en de Pirate Bay-blokkade. Uit cijfers van de brancheorganisatie blijkt dat het aantal Pirate Bay-gebruikers in een jaar tijd fors is gekrompen van zo'n 2,5 miljoen gebruikers naar een half miljoen gebruikers. In die tijd is het aantal Spotify-gebruikers verdrievoudigd naar zo'n 1,5 miljoen gebruikers.

Dat is ook te zien aan de streaminginkomsten. Die zijn van 8,9 miljoen naar 29,6 miljoen euro gegaan: een groei van 232,6 procent.

De muziekverkoop in Nederland in 2011 en 2012 in miljoenen euro's:

Vooral cd's worden steeds minder verkocht, maar opvallend is dat ook de omzet van digitale muziek, zoals het kopen van muziek in iTunes, gedaald is in Nederland. Wereldwijd wordt er juist meer verdiend aan betaalde muziekdownloads, maar in ons land daalde de omzet van digitale albums met 2 procent.

Volgens het IFPI gaat Nederland Zweden achterna. Daar zijn de inkomsten uit digitale verkoop inmiddels groter dan die uit de verkoop van cd's, vooral dankzij het succes van streamingdiensten.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl