NOS NieuwsAangepast

Smartphone maakt docu af, docu wint Oscar

Een documentaire die deels gefilmd is met een smartphone en vervolgens een Oscar wint, is dat de toekomst? De maker van de documentaire Searching for Sugar Man, Malik Bendjelloul, greep uit noodzaak naar zijn iPhone toen het geld op was om verder te filmen op Super 8mm film. De filmstrips die gebruikt worden voor een Super 8-camera zijn erg duur vergeleken met digitale film. Hij had nog maar een paar shots nodig en besloot toen de '8mm Vintage Camera' app voor zijn telefoon te kopen. "Je ziet het verschil toch niet", zei de regisseur in een interview.

De scènes uit de film die nog wel met 8mm film zijn gedraaid, zijn nauwelijks te onderscheiden van de shots die met een smartphone zijn gefilmd: het resultaat is een korrelige, vintage look. De documentaire werd vannacht bekroond met een Oscar.

Bendjelloul filmde soms zelfs een scène met een gewone digitale camera, om het daarna vanaf zijn laptop met zijn smartphone te filmen. De Chinese maker van de app, Hongyu Chi, vindt het "ongelooflijk" en is verrast door het resultaat.

Archiefbeeld

In de documentaire gaat over zoektocht naar de muzikant Rodriguez. Hij is beroemd in Zuid-Afrika in de jaren zeventig en sommigen noemen hem zelfs de stem van een generatie - de generatie die protesteerde tegen de apartheid in het land. Probleem: niemand wist wie Rodriquez nou precies was. Een journalist en een platenzaakeigenaar gaan in de jaren negentig naar hem op zoek. Omdat een deel van het verhaal zich in de jaren zeventig afspeelt, heeft de filmmaker zelf ook shots gefilmd die op het archiefbeeld moesten lijken.

In een tijd waar de nadruk ligt op HD, geeft Bendjelloul zijn film juist een analoog uiterlijk. Een trend die lijkt door te zetten: de film No speelt zich af in de jaren '80 en is op videoband gefilmd zodat het archiefmateriaal naadloos in de film verwerkt kon worden.

Het gebruik van de smartphone als camera lijkt ook in Nederland toe te nemen: cameraman Johan Dijkstra maakte dit filmpje met zijn iPhone:

Filmmaker Freddy Piekart maakte een hele film met zijn iPhone.

Het is de vraag of de jury van de Academy Awards wist dat de documentaire deels met een iPhone is gefilmd, maar zoals Bendjelloul zei: "het verschil zie je toch niet".

Door: Eva

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl