NOS NieuwsAangepast

Cijfergoeroe Nate Silver voorspelt Oscarwinnaars

Bespaar je een hele nacht opblijven om erachter te komen wie de Oscars hebben gewonnen: Nate Silver kan het al voorspellen. Silver is een cijfergoeroe en journalist van de New York Times. Met zijn rekenmodel wist hij zowel de laatste Amerikaanse verkiezingen goed te voorspellen, net als die daarvoor.

Maar terug naar de Oscars: Argo wint die voor beste film. Silver waagde zich twee keer eerder aan Oscarvoorspellingen, met een score van 75 procent. Dit keer heeft hij zijn systeem daarom iets aangepast.

Volgens Silver hebben de filmprijzen genoeg gemeen met politieke campagnes om ook hier het rekenmodel op los te laten, schrijft hij in zijn blog FiveThirtyEight. Nu zijn de kiesdistricten alleen de vijftien 'afdelingen' binnen de bijna 6000 leden van de Academy of Motion Picture Arts and Science. Dat zijn bijvoorbeeld acteurs, producenten of regisseurs. Dan zijn er ook nog lobbyisten van de filmstudio's die geld in de films pompen. De peilingen zijn in dit geval de prijsuitreikingen die vóór de Oscars plaatsvinden, zoals de Golden Globes of de Screen Actors Guild Awards (SAG).

Graadmeters

Die worden over het algemeen al gezien als belangrijke graadmeters voor de Oscars, en bij Silver geldt dat ook. Hij neemt zestien prijsuitreikingen mee in zijn model dat hij loslaat op de categorie beste film. Zo komt hij bij Argo.

Het enige probleem met dit soort vergelijkingen is dat de voorspelde winnaars wel genomineerd moeten zijn. Zo zou Argo in de categorie beste regie volgens Silver ook veel kans maken, ware het niet dat regisseur Ben Affleck niet is genomineerd. Dat geldt ook voor de tweede kanshebber, Kathryn Bigalow die Zero Dark Thirty maakte. Wie het dan wel wordt? Steven Spielberg voor Lincoln. Al zegt Silver zelf al dat dat dit een beetje een gok is, aangezien goede data dus eigenlijk ontbreekt.

De rest: Beste acteur: Daniel Day-Lewis Beste actrice: Jennifer Lawrence Beste mannelijke bijrol: Tommy Lee Jones Beste vrouwelijke bijrol: Anne Hathaway

Hoe hij daarbij komt, vind je op Nate Silvers blog.

De Oscars worden onze tijd in de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari uitgereikt. Alle genomineerden vind je hier.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl