NOS NieuwsAangepast

Oscar Pistorius komt op borgtocht vrij

Weer een opvallende wending in de zaak Oscar Pistorius: hij komt op borgtocht vrij. Dat heeft een rechtbank in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria bepaald.

De rechter is er dus niet van overtuigd dat Pistorius op de vlucht slaat, dat hij een gevaar is voor het publiek, dat hij getuigen zal beïnvloeden, dat hij bewijs zal vernietigen of dat er onrust ontstaat door het feit dat hij vrij rondloopt. De rechter had ongeveer 2 uur nodig om dat duidelijk te maken.

De borg is 1 miljoen rand, dat is zo'n 85.000 euro. Daarvan moet hij 100.000 rand in contanten betalen. Pistorius mag niet naar zijn huis waar het drama gebeurde en moet zijn paspoort inleveren, maar moet zich elke maandag en vrijdag melden op het politiebureau.

Badkamer

Pistorius (26) wordt ervan beschuldigd zijn vriendin, model Reeva Steenkamp (29), te hebben doodgeschoten. Ze had zich opgesloten in zijn badkamer en hij schoot door de deur. De atleet zegt dat hij dacht dat er een inbreker in zijn huis was en daarom door de deur van de badkamer schoot.

'Blade Runner' Pistorius zei eerder dat het niet zijn bedoeling was om zijn vriendin te doden. Vanochtend barstte hij opnieuw in tranen uit toen haar dood ter sprake kwam.

De advocaten van de Paralympisch kampioen hadden om een vrijlating op borgtocht gevraagd. Ze zeggen dat Pistorius zo bekend is, "dat hij niet zomaar van de aardbodem kan verdwijnen".

De aanklager verdenkt Pistorius van moord. Hij wilde dat Pistorius vast zou blijven tot zijn proces begint. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld; dat kan nog maanden duren.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl