NOS NieuwsAangepast

Internetoplichters ruim 1,5 jaar de cel in

Kaartjes voor Soldaat van Oranje of Vrienden van Amstel Live te koop op Marktplaats, maar nooit geleverd. Drie oplichters die dat soort kaartjes aanboden, moeten de cel in. De mannen van 21, 23 en 25 moeten ruim anderhalf jaar de cel in. Een van hen zelfs bijna twee jaar.

Ze boden op Marktplaats kaartjes aan voor allerlei dingen: festivals, concerten, musicals. Op die manier maakten ze meer dan 40 mensen geld afhandig. De drie gebruikten bankrekeningen en paspoorten van andere mensen - zogenaamde katvangers. Als de betaling was gedaan, kwam er nooit een kaartje.

De politie merkt ook dat dit soort online zwendel groeiende is en startte eerder een meldpunt voor internetoplichting. Daar meldde ook Martijn een zelfde soort oplichting: "We wilden zo graag naar 90's Now in Tivoli, dan let je niet meer zo goed op en wil je ze gelijk hebben. We kochten ze op de dag van het feestje". Maar die kaarten kwamen dus niet. "Toen ik googlede op het e-mailadres, zag ik dat ik met oplichters te maken had. De politie kon niets doen vanwege het lage bedrag (75 euro), dus heb ik aangifte gedaan bij het meldpunt."

Hoe werkt het meldpunt?

"Het meldpunt verzamelt gegevens en krijgt sneller een 'red flag' als een naam of bankrekeningnummer vaker voorkomt. We onderzoeken de zaak, hebben contact met de banken en Marktplaats etc, maken er clusters van en geven dan het hele pakket terug aan het korps van de plaats waar de dader woont", zegt Harry Jongkind van het meldpunt.

Ze verwachten daar dit jaar 50.000 aangiften te krijgen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl