NOS NieuwsAangepast

Oscar-genomineerde kwam land niet in

Dan ben je genomineerd voor een Oscar en kom je op uitnodiging naar Los Angeles, wordt je vastgehouden omdat je het land niet in mag. Geen ideaal scenario maar het gebeurde Emad Burnat, een Palestijnse filmmaker uit de Westelijke Jordaanoever.

Aanstaande zondag zou Burnat wel eens de eerste Palestijn kunnen zijn die een Oscar uitgereikt krijgt. Die ceremonie wil hij natuurlijk niet missen en dus is hij op uitnodiging van de organisatie naar Los Angeles gekomen. Maar bij aankomst op het vliegveld werd hij en zijn familie aangehouden door de immigratiedienst die hem het land niet in wilde laten.

Erkenning

Er zijn meer Palestijnen die problemen hebben bij immigratiediensten van andere landen. De filmmaker is niet de enige die moeilijkheden heeft om Amerika binnen te komen. De Palestijnse staat wordt door veel landen niet erkend, inclusief de VS. Maar Burnat heeft wel een streepje voor: als mede-regisseur van de beroemde documentaire 5 Broken Camera's, heeft hij de afgelopen tijd een invloedrijke vriendenkring opgebouwd.

Een goed moment om die eens in te schakelen, moet ook Burnat hebben gedacht. En dus stuurde hij een sms naar Michael Moore, de bekende Amerikaanse documentairemaker. Situaties als deze kunnen wel aan Moore overgelaten worden. Hij schakelde zijn advocaten in, trok aan wat korte lijntjes en liet zijn naam een flink aantal keer vallen. En met resultaat: anderhalf uur later stond Burnat op Amerikaanse bodem.

Verzet

Burnat's 5 Broken Camera's vertelt het verhaal van een Palestijnse boer en zijn geweldloze verzet tegen het Israëlische leger. De documentaire is genomineerd in de categorie Best Documentary Feature.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl