NOS NieuwsAangepast

Kater voor horecaondernemers Etten-Leur na carnaval

Normaal gesproken de kaskraker van het jaar, maar in Etten-Leur heeft het carnavalsfeest de horeca een vervelende nasmaak bezorgd. Horecazaken werken daar elk jaar met een carnavalsmunt. Daarmee kunnen klanten snel en gemakkelijk bier bestellen. Handig, dacht ook een plaatselijke slimmerik. Tegen een kleine prijs wist hij een groot aantal van die munten te 'huren' en in omloop te brengen. Horecaondernemers liepen hierdoor zo'n 20.000 euro mis.

Carnavalsmunten kun je per 1000 'huren' bij speciale bedrijven. Om 1000 munten te huren, betaal je 12 euro. Carnavalvierders betalen hier dan 2,10 euro per munt voor. Helder systeem zou je denken. Maar wanneer een sluw persoon op eigen initiatief munten huurt en op de markt brengt, gaat het mis. Jaqcues Veraart, eigenaar van café Marktzicht in Etten-Leur, zit zelf met zo'n 10.000 euro aan schade. "We merkten ineens dat we meer muntjes terug kregen dan we oorspronkelijk hebben uitgegeven", vertelt hij.

Zo'n 58.000 munten zijn er inmiddels teruggebracht, en verwacht wordt dat er nog meer bij mensen thuis liggen. "Normaal kun je die tot vijf dagen na carnaval inleveren, maar dat hebben we even 'on-hold' gezet", zegt Veraart.

De munt die in Etten-Leur gebruikt is

Gefouilleerd

Veraart zegt al jaren de munten bij het bedrijf Euro Events in Rijksbergen te huren. "Zij beloven de muntjes dan niet te verhuren aan andere mensen in de regio. Maar dat is nu toch gebeurd", zegt Veraart. Het gevolg: op straat werden de muntjes veel goedkoper aangeboden, voor 80 cent tot één euro. "Beveiligers hebben zelfs nog mensen gefouilleerd omdat ze hen plastic zakjes zagen 'verhandelen'. Dat bleken muntjes te zijn, maar toen ging er nog geen belletje rinkelen."

Alternatief

Een woordvoerder van Euro Events zegt de horecaondernemers gewaarschuwd te hebben. "We vinden het heel vervelend wat er is gebeurd. We hebben de afnemers van de munten in Etten-Leur een alternatief aangeboden, namelijk een soort wegwerpmunt die wel uniek is. Daar is echter geen gebruik van gemaakt."

Volgens Veraart is er nooit gewaarschuwd. "Ik ben twintig jaar voorzitter geweest van de Horecavereniging en heb nooit wat gehoord." Volgens advocaat Ziya Yeral uit Etten-Leur maken de horecabazen wel kans op een schadevergoeding: "Als kan worden aangetoond dat er opzet in het spel is, dan is het fraude of oplichting. En dat is gewoon strafbaar."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl