NOS NieuwsAangepast

Planetoïde 2012 DA14 is aarde voorbij

Hadden we net de exploderende meteoriet in Rusland achter de rug, kwam er een planetoïde achteraan: planetoïde 2012 DA14. Die raasde vanavond op 27.500 kilometer afstand langs de aarde. Om 20.24 uur was hij het dichtst bij de aarde.

Dat was met het blote oog niet te zien, maar wel op een livestream van de NASA. Daar zie je hier een video van:

De NASA houdt om 22.00 uur onze tijd een persconferentie over de planetoïde.

Meteoriet

De NASA weet nu ook zeker dat de meteoriet die in Rusland insloeg, geen verband heeft met planetoïde 2012 DA14. Er wordt nog steeds informatie verzameld over de meteoriet, maar op video's is te zien dat die van noord naar zuid ging, terwijl de planetoïde de andere kant op gaat, van zuid naar noord. Het is gewoon toeval:

De planetoïde met een doorsnede van ongeveer 45 meter is in de moderne geschiedenis het grootste object dat zo dicht bij onze planeet komt. Maar het was uitgesloten dat hij zou inslaan, zoals de meteoriet vanmorgen in Rusland. Maar wat als...? Dat vertelt sterrenkundige Robert Wielinga hiernaast. Tv-uitzendingen kunnen wel even verstoord worden.

Deskundigen zijn het er wel over eens dat de ingeslagen meteoriet in een andere baan reisde dan de planetoïde. Dat zei ook docent sterrenkunde aan de Universiteit Leiden Ignas Snellen vanmiddag.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl