NOS NieuwsAangepast

Gaswinning in Groningen: alle ins en outs

Sinds afgelopen vrijdag zijn er in Groningen 1500 schademeldingen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) binnengekomen na een serie aardschokken. Uit onderzoek blijkt dat minder gas winnen de enige oplossing is. Je zou kunnen zeggen: stop maar met dat boren. Maar volgens minister Kamp kan dat niet zomaar. Waarom eigenlijk niet? Wij zetten alles wat je over het Nederlandse gas moet weten op een rijtje. In sneltreinvaart door de geschiedenis van het Groningse gas.

1. Waar wordt dat gas voor gebruikt?

Minder gas winnen is makkelijker gezegd dan gedaan. Bijna alle Nederlandse huishoudens halen hun gas uit Groningen. En importeren uit het buitenland kan ook niet, omdat onze gasfornuizen en verwarmingsketels niet werken op ander gas dan Gronings gas.

En dan heb je nog de elektriciteit. Het Groningse gas wordt namelijk ook nog eens gebruikt om elektriciteit op te wekken. Ruim 60 procent van de in Nederland geproduceerde elektriciteit komt daar vandaan.

2. Wat levert het op?

Vorig jaar werd 47 miljard kubieke meter gas gewonnen in Groningen en dat leverde de schatkist zo'n 11,5 miljard euro op. D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie willen dat de Groningse gaswinning wordt verminderd, maar volgens Kamp zou zo'n vermindering zeker 2,2 miljard euro kosten. Slecht nieuws voor een schatkist die toch al niet zo ruim gevuld is.

Kamp is dus niet zo happig om de gaswinning te verminderen. Hij wil eerst onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse huishoudens. Pas aan het einde van het jaar komt hij met conclusies.

3. Export van gas

Omdat er veel aardgas in de Nederlandse bodem zit, hebben we een goed gasnet aangelegd. Dat net wordt niet alleen gebruikt om Nederlanders van gas te voorzien, maar ook om gas te exporteren. Daar verdienen we dus aan. Mocht de productie van gas minder worden, lopen we die inkomsten mis.

4. En die aardschokken dan?

De gaslaag in Groningen is niet letterlijk een bel van gas: het gas zit opgeslagen in het gesteente van de grond. Wanneer dat gas wordt weggehaald, blijft dat gesteente achter. Bij grootschalige gaswinning kan die verplaatsing van gas dus voor verzakking van de ondergrond zorgen. Uiteindelijk kan dat, zoals in Groningen gebeurde, leiden tot aardschokken.

5. De geschiedenis van het Groningse gas

Op 29 mei 1959 ontdekte NAM het gas. Door de ontdekking daalde het belang van houtskool en olie snel en binnen 10 jaar was driekwart van Nederland aangesloten op aardgas. Door de jaren heen heeft Nederland er honderden miljarden aan verdiend, waardoor de ontdekking van de gasbel zelfs een plek heeft in de Nederlandse canon: de lijst van de 50 belangrijkste gebeurtenissen van onze geschiedenis.

Geschat wordt dat de gaslaag in Groningen zo'n 2800 miljard kubieke meter is. Daarmee is het de grootste gasbel van Europa. Tweederde daarvan is inmiddels gewonnen. NAM verwacht nog zeker 25 jaar veel gas te kunnen winnen. Behalve als dat dus beperkt gaat worden. Minister Kamp pleit voor een groot onderzoek, maar voor burgemeester Rodenboog van Loppersum komt dat te laat. Roodenboog: "De Groningers hebben behoefte aan zekerheid."

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl