NOS NieuwsAangepast

Eerste dodelijke slachtoffer door Diane 35-pil

In Nederland is waarschijnlijk iemand overleden door het gebruik van de Diane 35-pil. Volgens het Lareb, het centrum dat de bijwerkingen van geneesmiddelen bijhoudt, heeft het gebruik van Diane 35 waarschijnlijk meegespeeld bij het overlijden van een jonge Nederlandse vrouw aan een longembolie.

Vrijdag meldde de NOS dat bij het Lareb een sterfgeval was gemeld waarbij het gebruik van Diane 35 als mogelijke doodsoorzaak genoemd werd. Vandaag heeft het centrum bevestigd dat het slikken van die pil naar alle waarschijnlijkheid inderdaad heeft meegespeeld.

Diane 35 is een middel dat voorgeschreven wordt tegen acné, maar ook wordt gebruikt als anticonceptiepil. Alle anticonceptiepillen geven een verhoogd risico op trombose.

Trombose

Moderne pillen van de derde en vierde generatie, zoals Diane 35, geven een twee keer hoger risico op trombose dan een pil van de tweede generatie. In principe moeten Nederlandse artsen een tweedegeneratiepil voorschrijven. Maar hier slikt een kwart van de vrouwen een anticonceptiepil die een verhoogd risico geeft op trombose.

En in Nederland slikken zo'n 160.000 vrouwen jaarlijks de Diane-35 pil. Vrijdag werd bekend dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen met haar Europese zusterorganisaties een onderzoek instelt naar Diane 35.

Generaties anticoncptiepil

Tot welke generatie behoort jouw pil? Hier een overzicht:

Eerste generatie: Microgynon 50Tweede generatie: Ministat, Neocon, Modicon, Micrgynon 30, Stediril 30, Lovette, Microgynon 20, Trigynon, Trinovum, QlairaDerde generatie: Marvelon, Mercilon, Meliane, Femodeen, Minulet, CilestVierde generatie: Yasmin, Yaz 24+4, Evra pleister, Nuvaring

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl