NOS NieuwsAangepast

#Pontifexit, #Benedexit: paus treedt terug

Paus Benedictus treedt 28 februari terug. Dat meldt het Italiaanse ANSA. Volgens een officiële verklaring heeft paus Benedictus zowel lichamelijk als geestelijk minder kracht voor de functie. In de verklaring staat ook dat hij terugtreedt in belang van de kerk. Even geleden hield de paus een persconferentie. Die kun je hier terugkijken.

In de persconferentie die de paus hield, lichtte hij een tipje van de sluier op over wat hij nu gaat doen. Na 28 februari gaat hij naar 'zomerpaleis Castelgandolfo' om lopende zaken af te ronden. Dan trekt hij zich terug in een Vaticaans klooster.

Benedictus werd paus in 2005, na het overlijden van paus Johannes Paulus II. Dat was net na zijn 78e verjaardag. In 300 jaar was niet zo'n oude paus gekozen. Benedictus was al een tijd actief in het Vaticaan. Hij was zo'n 25 jaar de rechterhand van zijn voorganger. Een liveblog van de NOS vind je hier.

Seksueel misbruik

Als paus werd Benedictus de laatste tijd steeds meer geconfronteerd met het schandaal rond seksueel misbruik van kinderen door priesters. Over zijn aanpak hiertegen wordt verschillend gedacht. Hoewel hij het misbruik veroordeelt, wordt hem verweten dat hij het belang van de kerk boven het leed van de slachtoffers stelt.

Op 12 december stuurde de paus zijn eerste tweet de wereld in, koud een dag geleden zijn laatste. Inmiddels gonst het op Twitter van de geruchten waarom paus Benedictus terug wil treden. De meest voor de hand liggende reden is ziekte of leeftijd.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl