Egypte blokkeert YouTube vanwege Innocence of Muslims

YouTube moet in Egypte een maand worden geblokkeerd. Dat heeft een rechtbank in Caïro besloten. Dat komt door de anti-islamfilm Innocence of Muslims die op de site staat.

Volgens de rechtbank is dat respectloos ten opzichte van van miljoenen gelovige Egyptenaren, en gaat YouTube ermee voorbij aan de boosheid van alle moslims. Innocence of Muslims werd in september op YouTube gezet. Dat leidde tot gewelddadige protesten in de Arabische wereld.

Een actrice uit de film probeerde de trailer te laten verwijderen, maar van een Amerikaanse rechter mocht hij blijven staan. Cindy Lee Garcia deed het verzoek omdat zij en haar familie met de dood bedreigd zouden worden. Dit gebeurde nadat de clip op YouTube te zien was.

Veroordeeld

In november werden zeven Egyptenaren bij verstek ter dood veroordeeld omdat ze aan de film hadden meegewerkt. De maker, Mark Basseley Youssef, zit in de cel, maar vanwege iets anders. Hij schond de voorwaarden van zijn proeftijd in een bankfraudezaak.

De Egyptische autoriteiten laten weten YouTube te blokkeren zodra ze het vonnis hebben ontvangen.

De anti-islamfilm leverde ook in het Europees Parlement een rel op. En in een spotje op de Pakistaanste tv liet president Obama weten dat hij niets met de omstreden anti-islamfilm te maken wil hebben.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl