NOS NieuwsAangepast

Brits Lagerhuis: homohuwelijk is oké

Niet alleen in Frankrijk is er gedoe over het legaal maken van het homohuwelijk: ook in Groot-Brittannië is er onrust over het al dan niet doorzetten van zo'n volledige wet.

Het Britse Lagerhuis is in ieder geval akkoord: homo's en lesbiennes in Engeland en Wales mogen trouwen. Daar hebben ze de wet aangenomen, met een grote meerderheid. Zoals verwacht stemde een aantal leden van premier Cameron's Conservatieve Partij tegen. Uiteindelijk was het 400 voor, 175 tegen.

Volgens het voorstel, dat nog door het Hogerhuis moet worden behandeld, kunnen homo's trouwen voor de wet en voor de kerk, voor zover de regels van de betreffende kerk dat toestaan. Binnen de Church of England, de officiële Engelse kerk, zijn huwelijken tussen homo's en lesbiennes niet toegestaan.

De homorechtenorganisatie Stonewall noemt het volgens onze correspondent een historische stap voorwaarts: "Met zo'n meerderheid wordt het voor de Lords moeilijk te dwarsbomen."

Principes

"Veel conservatieven zijn tegen. Voor een deel is dat een principiële kwestie. Het homohuwelijk is in hun ogen niet in lijn met de traditionele lijn van de partij", zo zegt correspondent Arjen van der Horst.

"En dan heb je ook nog de parlementariërs die gewoon vóór zijn, maar die toch tegen stemmen omdat ze onder grote druk staan van partijgenoten. Zij worden bedolven onder boze brieven van leden die tegen zijn." Al met al veel onrust binnen de Conservatieve Partij.

Weigerkerken

Als het wetsvoorstel uiteindelijk wordt aangenomen, gaan de Britten een stukje verder dan Nederland. Want terwijl wij nog spreken van 'weigerambtenaren' die het mogen weigeren om homostellen te trouwen, is dat geen optie voor de Britse ambtenaren.

Maar daar staan dan wel weer de 'weigerkerken' tegenover. De Anglicaanse kerk in Groot-Brittannië is fel tegen het homohuwelijk en is ook niet verplicht homostellen te trouwen. Daarbij komt dat het voor de Church of Engeland, de officiële Engelse kerk, expliciet verboden is om zulke huwelijken te voltrekken. Van der Horst: "Dat is een soort handgebaar van Cameron richting de Anglicaanse kerkleiders die dus hartstikke tegen zijn."

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl