NOS NieuwsAangepast

Voor de praktische vrijgezel: huur een vriendje

"Heb je nou nog steeds geen vriendje?" Op die ongemakkelijke vraag hebben ze in China een antwoord gevonden. Volgens het Amerikaanse Business Insider verschijnen er steeds meer websites waar je even tijdelijk een vriendje kunt 'huren' om aan je ouders voor te stellen. Op dit moment zouden er zo'n 300 websites zijn waar je tijdelijk een partner (man én vrouw) kunt huren.

Jonge singles in China moeten hun single-leven vaak verantwoorden tegenover hun ouders. Want hoewel jongeren in het Aziatische land steeds langer single zijn, blijven de traditionele familiewaarden nog altijd belangrijk. Hier valt het vroeg trouwen ook onder. En wanneer de belangrijkste feestdag voor de deur staat, het Chinees Nieuwjaar, is het inhuren van een tijdelijk vriendje best praktisch.

Schuldgevoel

"Heb je een vriendje nodig om je familie onder ogen te kunnen komen?" stelt de ene advertentie terwijl de andere juist inspeelt op een schuldgevoel: "Je ouders hebben zo hard gewerkt om je op te voeden. Om dan een degelijk vriendje mee naar huis te nemen, is de beste manier om hen terug te betalen", zo is er te lezen.

Het Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste kalenderfeest en wordt dit jaar op 10 februari gevierd. Het hele land komt in beweging als familieleden vanuit alle hoeken van het land elkaar opzoeken om het te vieren. "Jonge mensen willen graag terug naar huis komen, maar zijn tegelijkertijd bang om hun ouders onder ogen te komen", zegt Meng Guangyong. Meng heeft zelf een vriendje-verhuurbedrijf en verhuurt ook zichzelf. "Als ze nog geen partner hebben gevonden, worden hun ouders vervelend en gaan ze allemaal blind dates organiseren", legt hij uit. Het tijdelijk inhuren van een partner kan zo een hoop gedoe schelen.

'Leftover Women'

Chinezen trouwen op steeds latere leeftijd. Mannen hebben langer nodig om aan de economische standaard te voldoen. Ze moeten goed werk hebben, een auto en een huis voordat ze kunnen trouwen. Voor veel vrouwen komt dat nogal laat, waardoor het fenomeen 'leftover women' een mainstream begrip is geworden: vrouwen die op hun 27e nog steeds niet getrouwd zijn.

Een vriendje huren hoeft niet per se duur te zijn. Een standaard-tarief is rond de vijf dollar per uur. Dat is inclusief een goed gesprek met de ouders. Wanneer er wordt gegeten, moet de huurder wel zelf de rekening betalen. Wil je je 'vriendje' de hele dag bij je houden, inclusief alles wat daar bij komt kijken, kost dat rond de 160 dollar. Als er intimiteit zoals een kus of handjes vasthouden bij komt, worden hier aparte kosten voor gerekend.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl