NOS NieuwsAangepast

'China is de meest ontwikkelde en actieve hacker'

Het grote publiek is er nog niet van op de hoogte, maar we leven in een eeuw van cyberoorlog tussen staten. Dat schrijven de topman van Google Eric Schmidt en Jared Cohen, voormalig adviseur van de ministers van buitenlandse zaken Condoleeza Rice en Hillary Clinton, in een nieuw boek. In The New Digital Age wordt China "een gevaarlijke kracht in het digitale tijdperk" genoemd.

Het boek komt in april uit, maar Wall Street Journal-journalist Tom Gara heeft al een voorpublicatie gelezen en opgeschreven wat hem opviel. Schmidt en Cohen schrijven onder andere dat China "de meest ontwikkelde en actieve hacker" is, en dat China door de bereidheid om agressief te hacken "zowel economische als politieke winst kan boeken ten opzichte van Amerika", omdat de Amerikanen niet bereid zouden zijn zo ver te gaan als China op het gebied van hacken.

Arabische lente

Schmidt en Cohen deden al eerder samen een rake voorspelling. In november 2010 schreven ze het essay The Digital Disruption. Daarin staat dat "overheden verrast gaan worden door grote hoeveelheden burgers, die, slechts bewapend met telefoons, de autoriteit van de regering gaan uitdagen." Een maand na de publicatie begon de Arabische lente.

Krijgen Schmidt en Cohen nu ook gelijk? Zitten we al in een cyberoorlog? Als je kijkt naar nieuwsberichten van afgelopen week zou je denken van wel. Meerdere Amerikaanse bedrijven gaven toe gehackt te zijn vanuit China. Onder de gehackte bedrijven waren de kranten The New York Times en The Wall Street Journal. Vandaag maakte ook The Washington Post bekend te zijn gehackt door China. De Chinese regering ontkent iets met de hacks te maken te hebben.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl