NOS NieuwsAangepast

Rasmussen bekent; Rabodoping op een rijtje

Steeds meer wielrenners van de Rabowielerploeg doen een boekje open over het dopinggebruik in hun ploeg, helemaal sinds het vernietigende rapport van de antidopingautoriteit USADA en de bekentenis van Lance Armstrong. Vandaag maakte de Deense renner Michael Rasmussen schoon schip.

Hij bekent dat hij tussen 1998 en 2010, dus ook tijdens zijn werk voor de Rabobankploeg, prestatiebevorderende middelen nam. "Ik heb epo, groeihormonen, insuline en ook cortisonen gebruikt en bovendien bloedtransfusies ondergaan", aldus de renner. De 38-jarige Deen beloofde zijn medewerking aan alle dopinginstanties "in de hoop bij te dragen aan een schone sport".

Rasmussen werd in 2007 door de Rabobank op staande voet ontslagen, omdat hij gelogen had over zijn verblijfplaatsen. Hij droeg op dat moment de gele trui in de Tour de France.

Dopinggebruikers op een rijtje

Intussen zijn veel voormalige renners in de Raboploeg beschuldigd van dopinggebruik, soms in anonieme interviews. Enkelen van hen hebben daadwerkelijk bekend. Hier staan ze op een rijtje: Zijn verleden begon naar eigen zeggen aan Danny Nelissen te knagen en daarom bekende hij deze maand doping te hebben gebruikt tijdens de Tours van 1996 en 1997. Volgens Nelissen startten Raborenners al vanaf het begin van de ploeg met het gebruik van verboden middelen. Ploegarts Leinders zou hem daarbij geholpen hebben. Thomas Dekker had in 2009 een positieve dopingtest, waarvoor hij geschorst is. Hij bekende pas later inderdaad doping te hebben gebruikt. Intussen fietst hij weer bij de Garmin-ploeg. Dekker heeft aangegeven alles wat hij weet over dopinggebruik in de wielersport te vertellen aan de Nederlandse Dopingautoriteit. In 2005 werd bekend dat Marc Lotz doping gebruikte. In zijn koelkast lagen ampullen met epo. "Vanaf 2001 ben ik stimulerende middelen gaan gebruiken, epo en cortisonen. Ik hoorde in het peloton om me heen wat er gebeurde. Om competitief te blijven deed ik eraan mee, zelfs als knecht", aldus Lotz. De Amerikaan Levi Leipheimer bekende in het rapport van USADA epo te hebben gebruikt. Hij zegt in zijn bekentenis tijdens zijn dopinggebruik te zijn geholpen door een dokter van de Raboploeg. Ook Roy Sentjens, die tussen 2002 en 2006 voor de Rabobankploeg fietste, werd betrapt op doping. In 2010 bekende hij epo en groeihormonen te hebben gebruikt. Of hij dat ook tijdens zijn periode bij de Rabobank heeft gebruikt, is niet helemaal zeker.

De Duitser Grischa Niermann gaf afgelopen maandag toe enkele keren epo te hebben gebruikt. "Ik zal alle verdere relevante informatie delen met de anti-dopingautoriteiten", heeft hij beloofd. Hij is voor zes maanden geschorst.

Steven de Jongh gaf zijn dopinggebruik toe toen hij bij Team Sky moest aangeven of hij zich met doping ingelaten had. Tussen 1998 en 2000 gebruikte hij een paar keer epo. De oud-renner benadrukt dat niemand hem ertoe aanzette, maar dat het zijn eigen keuze was. "Ik ben ermee gestopt, omdat ik niet langer mijn gezondheid op het spel wilde zetten." Hij reed van 2000 tot 2006 voor de Raboploeg.

'Ontluisterend en schokkend'

Rabobank noemde de bekentenissen "ontluisterend en schokkend". De bank begon in 1996 met de ploeg, maar heeft er inmiddels de stekker uitgetrokken. De bank stopte naar aanleiding van vernietigende USADA-rapport over het dopinggebruik in de wielwereld.

De bank wil verder niet reageren op individuele bekentenissen en getuigenissen, maar zegt wel volledig mee te willen werken aan het onderzoek van de commissie-Sorgdrager, die de dopingcultuur in de Nederlandse wielersport onderzoekt. Minister Edith Schippers riep andere Nederlandse wielrenners op zich ook te melden als ze doping hebben gebruikt.

Boogerd en Dekker

Andere (anonieme) renners zeggen dat wielrenner Michael Boogerd en Erik Dekker ook doping hebben gebruikt. Dat is nooit bewezen. Toch is het voor velen de vraag: wanneer gaan deze twee grote Nederlandse ex-Raborenners nu eindelijk ook eens bekennen?

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl