NOS NieuwsAangepast

'Meer diploma's uitgereikt door dreiging langstudeerboete'

Vorig jaar hebben flink meer studenten een universitair diploma behaald dan in het jaar ervoor. Dat meldt de Vereniging van Universiteiten, de VSNU. En dat zou komen door de langstudeerboete, die er uiteindelijk niet kwam.

Volgens de VSNU hebben studenten waarschijnlijk massaal achter hun diploma aangezeten door de dreiging van de boete. De stijging van het aantal bachelordiploma's zou te maken hebben met de harde knip, die betekent dat je niet aan je master mag beginnen als je je bachelor nog niet op zak hebt. "Daardoor zijn studenten aan de slag gegaan en hebben ze niet meer zoveel uitgesteld", zegt VSNU-voorzitter Karl Dittrich.

Het aantal uitgereikte masterdiploma's steeg met 16 procent, de hoeveelheid bachelordiploma's met 17 procent. "Dat is een prima prestatie van studenten, maar ook van de universiteiten", aldus Dittrich. Hij denkt niet dat de stijging alleen door de langstudeerboete komt: "Ik zie ook dat de structuur van de opleidingen de laatste jaren verbeterd is en dat de universiteiten meer energie steken in studiebegeleiding en -beleid."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl