NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers in spé leggen eed af

"Hierbij verklaar ik de ethos van goed wetenschappelijk onderzoek hoog te zullen houden." Die woorden spraken 45 PhD en Master studenten vandaag uit bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij legden een eed af waarin ze plechtig beloven eerlijk en zorgvuldig te werk te gaan en altijd de regels zullen volgen als het gaat om wetenschappelijk onderzoek.

De groep academici is de eerste die zich op deze officiële manier bindt aan de 'code voor wetenschapsbeoefening', die door de VSNU in het leven is geroepen.

Wetenschappelijke Integriteit

Het afleggen van de eed is de afsluiting van een nieuwe cursus met de naam Wetenschappelijke Integriteit. Deze cursus, waarin je in vier dagen leert hoe goed, wetenschappelijk onderzoek in elkaar zit, is verplicht voor alle nieuwe PhD studenten en studenten die een onderzoekmaster willen volgen.

Aanleiding voor de cursus is de discussie rondom wetenschappelijk onderzoek als het gaat om fraude. Ook moet de cursus een antwoord bieden op het gebrek aan een kritische houding in de wetenschappelijke cultuur waardoor fraude jarenlang ongemerkt kon gebeuren.

Oefenen

Mocht de eed een succes zijn, wil de Erasmus Universiteit het verplicht stellen voor alle medewerkers van de universiteit. Wil je alvast oefenen met de eed? Hieronder is hij te lezen:

"Hierbij verklaar ik de ethos van goed wetenschappelijk onderzoek hoog te zullen houden, en in mijn wetenschappelijke activiteiten de principes toe te passen zoals omschreven in De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening (VSNU, 2012): Zorgvuldigheid, Betrouwbaarheid, Controleerbaarheid, Onpartijdigheid en Onafhankelijkheid. Ik zal deze principes toepassen in mijn eigen werk, en mij inzetten om deze principes te bevorderen onder andere wetenschappers en in het bijzonder mijn directe collega's."

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl