NOS NieuwsAangepast

Pakistaans schoolmeisje Malala onder het mes

Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai gaat de komende dagen onder het mes. Bij de operatie in het Queen Elisabeth Ziekenhuis ondergaat ze een reconstructieve operatie, waarbij een titanium plaatje een stuk van haar schedel moet vervangen. Ze zal binnen tien dagen geopereerd worden. De operatie duurt waarschijnlijk een dikke drie uur.

Ook krijgt ze een cochleair implantaat, een elektronisch implantaat dat geluid omzet in elektrische pulsen die direct de gehoorzenuw stimuleren. Daardoor zal ze weer in beperkte mate in staat zijn om klanken waar te nemen.

In deze reportage van de BBC leggen artsen uit hoe de operatie in zijn werk gaat.

Moordaanslag

De 15-jarige Malala werd in oktober door de Taliban door haar hoofd geschoten, omdat ze zich sterk maakt voor het recht om meisjes naar school te laten gaan.

Pakistaanse chirurgen hadden in een eerder stadium al de kogel verwijderd, die deels in haar hersenen terecht was gekomen boven haar linkeroog. Ze werd naar Engeland gevlogen voor verdere behandeling.

Malala blijft

Begin deze maand werd Malala uit het ziekenhuis ontslagen. Ze mag sowieso in Engeland blijven om verder te revalideren. De familie is bang dat ze bij terugkeer naar Pakistan opnieuw het doelwit wordt van een aanslag door de Taliban.

Die angst lijkt gegrond. De Taliban heeft aangekondigd haar te zullen doden voor haar pleidooi voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ook hield Malala in het verleden een dagboek bij waarin ze kritiek heeft op de Taliban.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl