NOS NieuwsAangepast

Harde maatregelen na falend politieoptreden Project X

De politie heeft zijn lesje geleerd na Project X in Haren. Om zeker te weten dat agenten er een volgende keer wel klaar voor zijn, neemt de politie maatregelen, waaronder een langere wapenstok en navigatie voor de ME-bussen.

RTV Noord en het Dagblad van het Noorden zijn in het bezit van een intern evaluatie- en verbeterplan. Daarin wordt beschreven wat er mis ging en welke maatregelen worden genomen.

Uit de evaluatie komt naar voren dat de politie tijdens Project X op vrijwel alle fronten faalde, maar met name op organisatorisch gebied. De interne communicatie verliep matig, de verbindingen waren slecht (of de portofoons waren leeg), de ME kwam veel te laat en de meeste agenten hadden niet de juiste middelen om iets tegen de relschoppers te beginnen.

Tijd voor maatregelen

Alle agenten krijgen een langere wapenstok, omdat de situatie daarom gevraagd zou hebben. Ook krijgen alle ME-bussen een navigatiesysteem, omdat een aantal bussen de weg kwijtraakte op weg naar Haren. Daarnaast moeten alle ME-ers klaarzitten op het bureau als er ongeregeldheden worden verwacht.

Om de communicatie te verbeteren moeten alle noordelijke politie-agenten verplicht geschoold in het werken met het communicatiesysteem C2000.

Tot slot moeten alle details van 'worst case scenario's' worden uitgewerkt en moet de 'mindset en alertheid' van de agenten verbeterd worden.

16 ME'ers

Uit een eerder onderzoek van RTV Noord en Dagblad van het Noorden bleek al dat er maar 16 ME'ers aanwezig waren. De rest moeten worden opgeroepen van huis of andere klussen. Daarnaast hadden ze eigenlijk geen idee wat ze moesten doen.

"Alle opgeroepen ME'ers, ook alle leden van de aanhoudingseenheid hadden van tevoren geen briefing gehad. Er was geen draaiboek voor ze 'wat te doen als dit gebeurt en wat te doen als dat gebeurt'. En ze wisten niet goed waar ze moesten zijn of wat ze moesten doen. Dus er was wel ME aanwezig de hele avond, maar op dat moment paraat, direct inzetbaar of achter de hand? Veel minder dan is gesuggereerd", zei de verslaggever van RTV Noord.

Verantwoordelijkheid

Politiewoordvoerder Pieter Boomsma bevestigt de nieuwe maatregelen. "Wij hebben de verantwoordelijkheid om zaken die niet goed gegaan zijn in Haren zo snel mogelijk aan te pakken", zegt hij tegen RTV Noord.

Het interne rapport wordt naar de commissie Cohen opgestuurd, die onderzoek doet naar de aanpak van de gemeente Haren en de politie tijdens Project X. Daarnaast onderzoeken ze de rol van sociale media en de jongerencultuur.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl