Wat vinden de fans van FC Den Bosch?

Wat een mooi voetbalavondje had moeten worden, is uitgelopen op een dramatische wedstrijd. De bekerwedstrijd tussen FC Den Bosch - AZ is gisteravond even stilgelegd, nadat er iedere keer oerwoudgeluiden gemaakt werden als AZ-speler Altidore aan de bal kwam. Wat vinden de fans daarvan? Je hoort verslaggever Martijn van der Zande.

  • 1323 KEER BELUISTERD
Sluit video
Oerwoudgeluiden tijdens bekerwedstrijd

Wat een mooi voetbalavondje had moeten worden, is uitgelopen op een dramatische wedstrijd. De bekerwedstrijd tussen FC Den Bosch - AZ is gisteravond even stilgelegd, nadat er met ijsballen naar een grensrechter is gegooid. Ook werden er iedere keer oerwoudgeluiden gemaakt als AZ-speler Altidore aan de bal kwam. Je hoort verslaggever Martijn van der Zande.

  • 1091 KEER BELUISTERD
Sluit video
'FC Den Bosch gaat raddraaiers aanpakken'

Het had een leuke voetbalavond moeten worden, de bekerwedstrijd tussen FC Den Bosch en AZ. Maar dat werd het niet. Een deel van het publiek van Den Bosch keerde zich tegen AZ-spits Jozy Altidore en maakte oerwoudgeluiden. En na de rust werd de westrijd kort stilgelegd omdat een grensrechter werd bekogeld met ijsballen. Peter Bijvelds, directeur van FC Den Bosch, zegt dat de club er alles aan gaat doen om de raddraaiers aan te pakken.

  • 779 KEER BELUISTERD
Sluit video
Den Bosch-directeur: "Een zwart einde"

De bekerwedstrijd FC Den Bosch-AZ is kort gestaakt, omdat het thuispubliek zich ernstig misdroeg. Ze gooiden ijsballen naar de grensrechter en er klonken oerwoudgeluiden richting AZ-spits Jozy Altidore. Peter Bijvelds, directeur van FC Den Bosch, is geschrokken van het eigen publiek.

  • 992 KEER BELUISTERD
Sluit video
woensdag 30 jan 2013

Bossche oerwoudgeluiden gaan de grenzen over

Jozy AltidoreJozy AltidoreANP

Niet alleen in Nederland fronst men de wenkbrauwen, ook in het buitenland spreken ze schande van de oerwoudgeluiden die door FC Den Bosch-supporters werden gemaakt tijdens de voetbalwedstrijd tegen AZ.

Jozy Altidore van AZ werd tijdens de wedstrijd uitgejouwd door supporters van FC Den Bosch. Niet met boe-geroep, maar met oerwoudgeluiden. AZ-trainer Gertjan Verbeek stapte al in de eerste helft naar de vierde official, maar de wedstrijd werd niet stilgelegd. In de tweede helft gingen de supporters door met de racistische geluiden.

'Dark shadow over Dutch Football'

Ook buitenlandse media hebben zich op de wedstrijd gestort, met harde teksten. Een paar quotes:

The racism was all the more shocking as it came just weeks after Dutch football authorities pleaded for more respect at all levels of the game following the death of a linesman after he was attacked by players after a match between two youth teams near Amsterdam in December.

- Associated Press

AZ Alkmaar striker Jozy Altidore was subjected to racist abuse [...]

- Sky Sports

Altidore was showered with monkey chants from the home fans.

- N.Y. Times (blog)

The incident casts a dark shadow over Dutch football once again [...]

- Independent

Dutch football fans hurled a barrage of racist abuse [...]

- L.A. Times

Bidden

Na afloop zei Altidore dat hij geen zin had om het gevecht met de supporters aan te gaan. "Ik kan alleen maar voor ze bidden", zei de Amerikaan. "Ik ga echt niet opzij voor wat apengeluiden. Je bent het aan jezelf als voetballer verplicht, maar ook aan je familie en aan je club om daar waardig mee om te gaan."

De directeur van FC Den Bosch, Peter Bijvelds, schaamt zich diep voor de 'fans'. "Dit is schandalig. Ik heb er gewoon geen woorden voor", zegt hij. AZ-trainer Gertjan Verbeek noemt ze idioten. "Want dat zijn ze."

Bijvelds zet alles op alles om de supporters die de oerwoudgeluiden maakten aan te pakken. Ze krijgen een week de tijd om zichzelf te melden, anders worden ze opgespoord via camerabeelden uit het stadion. "De kans is groot dat we achterhalen om wie het gaat en dan krijgen de daders een stadionverbod. Verder zullen wij kijken of we de hooligans strafrechtelijk kunnen vervolgen", zegt Bijvelds.

AZ won de wedstrijd met 5 - 0.

Door: Maarten

Deel dit artikel