NOS NieuwsAangepast

Q&A: Koningin Beatrix doet afstand van de troon

Wij vroegen jullie je vragen over de troonsafstand en opvolging in te sturen. Hieronder hebben we de antwoorden verzameld.

Waarom weten jullie al dat Koningsdag voortaan op 27 april wordt gevierd? (door @kruimel1978)

Dat is gemeld door de RVD. Het is ook te lezen op de website van het Koninklijk Huis.

Zal de vader van Máxima aanwezig zijn bij de kroning? (@happykennyHRC)

Nee, de familie van Máxima is er niet bij. Op 30 april is er trouwens geen sprake van een kroning, maar van een troonswisseling of inhuldiging. Een kroning heeft een religieuze lading. Ook zetten wij in Nederland geen kroon op het hoofd, zoals in Engeland.

Waarom zal de familie van Prinses Máxima niet bij de inhuldiging zijn? Mag dit niet, of kunnen ze niet? (door Elaine Veenhuis)

Het antwoord op die vraag is niet met zekerhei te zeggen. Wel heeft prinses Máxima zelf aan de minister-president laten weten dat haar familie niet bij de inhuldiging zal zijn.

Blijft Koninginnedag zo heten? (door Cheryl Zwoferink en @ArjanStoop1)

Nee, de dag heet voortaan Koningsdag. En het feest is ook op een andere datum: 27 april.

Komt de koningin nog naar Amstelveen en De Rijp? (door Marloes Homan en Erik Boots)

Jazeker, alleen een jaartje later, vanwege het aftreden van koningin Beatrix en de huldiging van de toekomstige koning Willem-Alexander. Het bezoek van de Oranjes is dan wel op Koningsdag, niet meer op Koninginnedag.

Wat gaat er gebeuren met de geplande Koninginnedag in Noord-Holland? Die zijn vast niet blij toch? (door Martijn van Laar)

Koninginnedag in Noord-Holland wordt verplaatst naar 2014 en heet dan Koningsdag. De gemeenten hebben begrip voor het feit dat het feest een jaar later gevierd wordt.

Hoe gaat Willem-Alexander dan heten? Koning Alexander I, Willem IV of koning Willem-Alexander? (door @hannie3232)

Willem-Alexander heet nu nog Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, na 30 april is hij Koning Willem-Alexander. Lees er meer over op de website van het Koninklijk Huis.

Waarom treedt de koningin nu af? (door @PeterWiltjer)

Onder andere vanwege haar 75e verjaardag en het feit dat het Koninkrijk der Nederlanden bijna 200 jaar bestaat. Lees meer in haar toespraak.

De overige vragen worden behandeld in de televisie-uitzending van NOS op 3.

Meer informatie over het Koningshuis is te vinden op http://nos.nl/koningshuis of http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuwsberichten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl