NOS NieuwsAangepast

WhatsApp schendt privacy

WhatsApp is niet veilig, zo blijkt uit een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De toezichthouder concludeert dat de berichtendienst niet goed omgaat met de privacy van gebruikers.

Het eerste bezwaar is de manier waarop WhatsApp gebruik maakt van je contactenlijst. Als je de berichtendienst gebruikt, wordt je hele adresboek met telefoonnummers naar WhatsApp geüpload. Dat is om te kijken wie van je vrienden ook WhatsApp hebben. Het probleem is dat de telefoonnummers van je vrienden die geen WhatsApp hebben ook op hun servers bewaard blijven. Dit is in strijd met het Nederlands privacyrecht. Alleen iPhone-gebruikers met het besturingssysteem iOS6 hebben hier geen last van.

Berichten te achterhalen

Twee andere problemen heeft WhatsApp intussen opgelost. Het ene bezwaar van het CBP was dat WhatsApp berichten onversleuteld verstuurde, waardoor anderen de inhoud konden onderscheppen. Het derde probleem was dat anderen gemakkelijk wachtwoorden konden namaken, waardoor ze namens gebruikers berichten konden versturen en lezen. Deze wachtwoorden verzon je niet zelf, maar koppelde WhatsApp automatisch aan je account.

Het probleem met de contactenlijst is dus nog niet aangepakt. Het CBP gaat kijken of WhatsApp ook dit probleem oplost en zal anders maatregelen nemen. Het CBP deed het onderzoek samen met de Canadese privacytoezichthouder.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl