NOS NieuwsAangepast

Oorlog tussen Facebook en Twitter?

Facebook en Twitter lijken een klein oorlogje uit te vechten over de rug van gebruikers. Over en weer blokkeren de twee sociale netwerken een deel van de toegang tot elkaars diensten. Dit keer gaat het over de nieuwe dienst Vine, waar Facebook geen trek in lijkt te hebben.

Het begon allemaal met Instagram, dat vorig voorjaar werd gekocht door Facebook. Drie maanden later blokkeerde Twitter plots de mogelijkheid om in Instagram naar accounts van je Twitter-vrienden te zoeken.

En daar hield het niet bij op: in december werd Instagram geblokkeerd als fotodienst op Twitter. Je kunt nog steeds Instagram-foto's posten op Twitter, maar je ziet ze voortaan als linkje in plaats van als foto. Ook worden de plaatjes geen onderdeel meer van je Twitter-profiel en voegde Twitter zelf Instagram-achtige fotofilters toe aan zijn apps.

Vine

Het lijkt er nu op dat Facebook is begonnen met 'terugpesten'. Gisteren lanceerde Twitter een nieuwe dienst: Vine. Met deze iPhone-app kun je korte filmpjes maken van maximaal 6 seconden en die kan je vervolgens delen op Twitter en Facebook. Nu waren er gisteravond problemen met het posten van de filmpjes op Facebook, maar dat lijkt een opstartprobleem te zijn geweest.

Wat waarschijnlijk wel een bewuste actie van Facebook is: je kunt niet naar je Facebook-vrienden zoeken op Vine. Precies hetzelfde trucje als Twitter flikte bij Instagram dus. Twitter wil er verder niet op reageren en Facebook houdt tot nu toe zijn mond.

Het is afwachten of dit het begin is van een oorlog tussen de twee bedrijven. Eén ding is zeker: de gebruiker wordt er niet beter van, maar die lijken ondertussen bezig met hele andere dingen.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl