NOS NieuwsAangepast

Twitter moet gegevens afstaan

Twitter wordt gedwongen gegevens over Twitter-gebruikers af te staan, zo blijkt uit een uitspraak van een Franse rechter. De netwerksite moet informatie geven over de mensen achter racistische en antisemitische tweets.

De rechtszaak was gestart door een groep Joodse studenten van studentenbond UEJF, die niet blij was met de grappen en bedreigingen die onder de zeer populaire hashtag #unbonjuif ('een goede Jood') werden geschreven. Zo werd getweet: "Een goede Jood kan je band oppompen met zijn neus'" en "Een goede Jood is een dode Jood".

Twitter besloot al eerder enkele kwetsende berichten te verwijderen, maar de beledigingen gingen door onder de hashtags #unbonnoir (een goede neger) en #siJetaisNazi (als ik nazi zou zijn). De organisatie besloot toen de gegevens van de antisemitische twitteraars op te eisen.

Neo-nazi's gefilterd op Duitse Twitter

In oktober vorig jaar blokkeerde Twitter al een account van een groep neo-nazi's in Duitsland, nadat de overheid daar om had gevraagd. Het was de eerste keer dat de netwerksite zo'n verzoek van de autoriteiten inwilligde. De tweets werden voor Duitsland gefilterd, vanuit andere landen waren ze gewoon te lezen.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl