Verrassende uitslag verkiezingen Israël: wie is Yair Lapid?

Hij wil economische hervormingen en eist de belofte dat de vredesonderhandelingen met de Palestijnen een serieuze kans krijgen. Niet de meest favoriete voorwaarden waaronder de Israëlisch premier Netanyahu moet samenwerken. Maar sinds de verkiezingen van gisteren is het realiteit: Netanyahu kan niet om nieuwkomer Yair Lapid en zijn centrumpartij Yesh Atid heen.

Yesh Atid is de verassende nieuwkomer in de politiek van Israël. Yesh Atid, vrij vertaald 'Er is een Toekomst', heeft tijdens de verkiezingen van dinsdag negentien zetels binnengehaald en is zo de tweede partij in het parlement. Lapid, de leider van de partij, is een bekend gezicht op televisie. Hij was journalist, nieuwslezer, columnist en tv-presentator van een populaire vrijdagavond nieuwsshow. En als hij tijd had, speelde hij ook nog een klein rolletje in een film. Tot voor kort. Begin vorig jaar besloot hij de journalistiek achter zich te laten, en de politiek in te stappen.

Dienstplicht

Behalve zijn punten op het gebied van economie en de onderhandelingen met de Palestijnen wil Lapid ook het onderwijs verbeteren en ervoor zorgen dat de dienstplicht voor iedereen geldt; dus ook de ultra-orthodoxen. Want dat zijn niet zijn grootste vrienden. Die opvatting heeft hij trouwens niet van een vreemde: zijn vader was ook actief in de politiek en stak zijn ongenoegen over de ultra-orthodoxen niet onder stoelen of banken.

De partij van Lapid wordt door politiek commentatoren een vorm van 'moderne politiek' genoemd die graag een brede coalitie vanuit het midden wil vormen. "Israël heeft vandaag nee gezegd tegen angst en haat, nee gezegd tegen radicalisering", zo reageerde Lapid na zijn overwinning.

Samenwerken

Of 'Bibi' Netanyahu, wiens rechtse Likud-partij de grootste is geworden, daadwerkelijk met Lapid gaat samenwerken is nog maar de vraag. Wel maakt deze uitslag duidelijk dat er een einde is gekomen aan de vanzelfsprekende macht van Netanyahu en de rechtse, kleine partijen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl