Daders Eindhoven melden zich na uitzending filmpje

Grote verontwaardiging vandaag over een filmpje waarop te zien is hoe een jongen in elkaar geslagen wordt door een een groep jongens. Het filmpje werd uitgezonden in het opsporingsprogramma van justitie op Omroep Brabant. Door de verspreiding via sociale media is het - schokkende - filmpje inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken. Twee daders hebben zich inmiddels gemeld bij de politie.

  • DUUR: 01 MIN 17 SEC
  • 28120 KEER BEKEKEN
Sluit video
'Slachtoffer zou opmerking hebben gemaakt over trappen tegen fietsen'

Bij de politie in Eindhoven heeft zich opnieuw een verdachte gemeld van de ernstige mishandeling van een man, begin januari. Eerder meldden zich al twee andere jongens bij de politie. De videobeelden van de mishandeling zijn gisteren al meer dan een half miljoen keer bekeken op sociale media en hebben tot enorme verontwaardiging geleid.

  • DUUR: 02 MIN 06 SEC
  • 38227 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 23 jan 2013

Mishandeling Eindhoven was niet 'zomaar'

De foto die rond gaat met mogelijke daders van de mishandelingDe foto die rond gaat met mogelijke daders van de mishandelingNOS

De groep jongens mishandelde de man in Eindhoven niet zomaar, zoals eerder gedacht werd. De man maakte een opmerking toen een jongen een trap tegen een fiets gaf. Dat zegt de advocaat van één van de jongen. De advocaat zegt verder dat de groep bestond uit zes Nederlanders en twee Belgen.

De mishandelingszaak in Eindhoven heeft intussen al heel wat stof doen opwaaien. Hieronder zetten we de gebeurtenissen op een rij:

Mishandeling

Een 22-jarige man werd 4 januari aan de Vestdijk in Eindhoven in elkaar geschopt en geslagen door een groep jongeren. Het lukte de politie niet om de daders te identificeren.

Politie zet beelden online

De politie zond daarom maandag de beelden van de mishandeling uit bij Omroep Brabant. Op de beelden is te zien hoe een Eindhovenaar over straat loopt totdat hij door acht jongens wordt neergehaald en geschopt en geslagen. Hij blijft bewusteloos achter en de daders gaan er vandoor.

Heftige beelden

De beelden zijn heftig en hadden veel geschokte reacties tot gevolg. Op de sociale media werden de beelden honderden keren gedeeld.

Gewenste effect

Het online plaatsen van het filmpje had het gewenste effect. Begon de politie dinsdag de dag met slechts twee tips, het aantal steeg snel naar tientallen, zo niet honderden.

Er meldden zich dinsdag vrijwillig twee verdachten, die zichzelf op beelden van de veiligheidscamera's zagen. Het zijn Nederlanders die in België wonen. De politie hoopt met de tips die nu binnenkomen, ook de andere verdachten op te sporen.

Bekijk hier een eerdere reportage van NOS op 3:

'Verschrikkelijk'

Een jongen bekende woensdag bij de mishandeling van de man in Eindhoven betrokken te zijn. Volgens zijn advocaat begrijpt de jongen absoluut niet hoe hij zelf tot zijn gedrag is gekomen. "Hij vindt het verschrikkelijk dat hij die jongen die pijn heeft berokkend, en dat hij betrokken is geweest bij iets heel verschrikkelijks." De advocaat noemt zijn cliënt een 'keurige jongen'.

Derde jongen meldt zich

Een derde verdachte van de mishandeling in Eindhoven meldde zich woensdag bij de politie. Het is een jongen van 16 die in België woont. Volgens zijn advocaat maakte hij deel uit van de groep die de voorbijganger in elkaar sloeg, maar deed hij niet mee aan de mishandeling.

Reactie burgemeester

Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven sprk in de gemeenteraad zijn afschuw over de zaak. Hij vindt het goed dat het filmpje op televisie te zien is geweest.

Turnhout

In het Belgische Turnhout, waar zeker drie jongens wonen, reageert men geschokt. Tegen Omroep Brabant is gezegd dat de jongens geen hechte vriendengroep vormen en uit 'welgestelde gezinnen' komen.

Geen Stijl

Op internet gaat een foto rond van een groep jongens die als mogelijke daders bestempeld worden. De politie heeft de foto ook gezien en neemt die mee in het onderzoek. De website GeenStijl heeft zelfs volledige namen van de mogelijke daders online gezet.

Een advocaat van één van de jongens op de foto heeft Geen Stijl laten weten niet aan de mishandeling te hebben deelgenomen.

'Heb er niets mee te maken'

De foto op Geen Stijl is niet zonder gevolgen: Tom Kantelberg is een van de jongens die wordt genoemd en wordt sindsdien bedreigd via de telefoon en Facebook. En dat terwijl hij niets te maken heeft met de mishandeling, zo zegt hij. "Ik krijg al de hele dag bedreigingen naar mijn hoofd. Ik lijk niet eens op die jongen op de foto! En als ik bij GeenStijl verhaal wil halen, krijg ik geen gehoor", zegt Kantelberg tegen NOS op 3.

OM: neem recht niet in eigen hand

Het Openbaar Ministerie zegt dat het niet de bedoeling is dat burgers het recht in eigen hand nemen. Het OM neemt de zaak hoog op en "stelt alles in het werk om de overige verdachten snel aan te houden". Maar dat moet volgens justitie wel binnen de wettelijke grenzen gebeuren. Ook burgers moeten zich daaraan houden.

Het slachtoffer

Het slachtoffer is er uiteindelijk 'goed' vanaf gekomen met een lichte hersenschudding en verwondingen aan zijn mond en kaak. Als je de beelden ziet, had dat ook heel anders kunnen aflopen.

Andere geval van mishandeling

De politie heeft ook beelden online gezet van een mishandeling in Nijmegen. Die mishandeling is van november vorig jaar, maar omdat het onderzoek doodliep, is besloten de video online te zetten via Omroep Gelderland. Of de politie 'geïnspireerd' is geraakt door wat de video uit Eindhoven heeft opgeleverd? Nee, zeggen zij. "Dat die twee video's elkaar zo snel volgen is puur toeval".

Door: Dorien & Anna

Deel dit artikel