NOS NieuwsAangepast

Schoolshooting Texas: drie gewonden en twee arrestaties

Een simpele woordenwisseling leidde gisteravond tot de zoveelste schietpartij op een Amerikaanse school. Er vielen geen doden maar wel drie gewonden. De politie heeft twee mensen opgepakt, waarvan één leerling van de school.

Een van de verdachten is de 22-jarige Carlton Berry, die op dit moment nog in het ziekenhuis ligt. De schietpartij vond plaats op de campus van het Lone Star College in Texas. "Ik zag twee jongens die ruzie hadden. Een van de jongens werd ontzettend kwaad en begon te schieten", zegt Brittany Mobley, een studente, tegen CNN. Ooggetuigen zeggen dat er zes keer is geschoten.

Luis Resendiz was aan het studeren toen de schietpartij uitbrak. Hij zegt tegen persbureau AP dat hij meteen dacht aan de schietpartij in Newtown. "Je denkt niet dat het jezelf ook kan overkomen", zegt Luiz.

Het hoofd van de het Lone Star College, Richard Carpenter, zegt dat wapenbezit op de campus verboden is. "Het is al 40 jaar veilig op de campus", zegt hij. "We denken dat het nog steeds veilig is."

De campus werd meteen geëvacueerd en gesloten. Vandaag gaat de school waarschijnlijk weer open.

Wapenbezit

Een aantal scholen in Texas staat wapenbezit van medewerkers op de campus toe, of zijn van plan dat in de toekomst toe te laten. Studenten mogen geen wapens meenemen, maar ook voor hun zijn er plannen om wapens op de scholen te legaliseren.

De schietpartij is de zoveelste sinds het drama in Newtown van vorige maand. Adam Lanza schoot toen twintig leerlingen en zes volwassen dood van een Sandy Hook Elementary in Newtown. De afgelopen twee weken waren er nog drie schietpartijen op scholen en universiteiten.

De gebeurtenissen zetten het wapendebat in Amerika weer bovenaan de agenda. De wapenlobbyorganisatie NRA liet op een persconferentie weten dat er juist meer wapens moeten komen. "De enige manier om een bad guy met een wapen te stoppen is een good guy met een wapen." Wayne LaPierre, de vicepresident van de NRA, wil daarom dat er gewapende agenten op elke school komen.

Afgelopen week presenteerde Obama zijn nieuwe plannen voor een strengere wapenwet. Hij wil dat iedereen die een wapen koopt, éérst wordt gescreend. Ook pleit hij voor een verkoopverbod voor wapens met een militair karakter en wapens met een magazijn van meer dan tien kogels.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl