NOS NieuwsAangepast

Staatsbezoek in Brunei: giga-paleis en 600 Rolls Royces

Koningin Beatrix is vandaag aangekomen in Brunei: een piepklein landje in Azië dat steenrijk is geworden door de olie daar. Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima zal de koningin twee dagen doorbrengen in het sultanaat. Tijdens het staatsbezoek zullen vooral de handelsbetrekkingen worden aangehaald.

De koningin en haar gezelschap werden opgevangen door het koninklijk paar van Brunei. Daarna gingen ze richting het paleis van sultan Hassanal Klokiah. De sultan regeert Brunei al sinds 1967 en steekt zijn enorme rijkdom niet onder stoelen of banken.

Paleis

Zo heeft de sultan een gigantisch paleis: volgens sommigen het grootste van de wereld. Het paleis zou 2000 kamers hebben. Daarnaast heeft de sultan een liefde voor auto's, en dan hebben we het niet over Ford of Volkswagen. De sultan zou zijn 'garage' gevuld hebben met zo'n 600 Rolls Royces, 300 Ferrari's, 134 Koenigeggs (een Zweedse sportwagen) en elf McLaren's.

En als hij niet met de auto gaat, dan gaat hij met zijn eigen vliegtuig: hij heeft negen vliegtuigen waaronder een Boeing 747 en een Airbus. En als dat niet werkt, neemt hij een helikopter, want die heeft hij ook.

Eigen dierentuin

Sultan Hassanal Klokiah houdt ook wel van een feestje. Zo gaf hij zo'n 20 miljoen dollar uit aan de bruiloft van zijn dochter en liet hij Michael Jackson voor hem optreden ter ere van zijn 50 jarige verjaardag in 1996.

Niet alleen Jackson heeft mogen optreden voor de sultan, ook het danceduo 2 Unlimited werd eens 'ingevlogen' om de verjaardag van de zoon van de sultan te vieren. De jongen werd 14 jaar oud en Ray Slijngaard van 2 Unlimited weet nog goed hoe dat was: "Het kon niet op. Niets was te veel. De prins had een eigen paleis met pretpark en een eigen dierentuin." In de kleinste details was de rijkdom te zien: "Bonbons werden geserveerd op schaaltjes van goud, ingelegd met diamanten." Rechts kun je het hele gesprek met Ray terugluisteren.

De sultan was lange tijd de rijkste man ter wereld, maar verloor die titel in de jaren negentig aan de Amerikaan Bill Gates. Zijn huidige kapitaal wordt geschat op 40 miljard dollar. Als zijn inkomen blijft groeien zoals het nu doet, kan zijn zoon misschien wel de eerste triljonair ter wereld worden.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl