NOS NieuwsAangepast

Megaupload is dood, leve Mega

Kim Dotcom is terug: morgen gaat zijn nieuwe downloadsite Mega online. De nieuwe site is de opvolger van Megaupload. Die website werd een jaar geleden offline gehaald door de FBI omdat er veel illegale bestanden gedownload konden worden. Mega claimt "groter, beter, sneller, sterker en veiliger" te zijn dan zijn voorganger.

Vorig jaar januari werd Dotcom op verzoek van de FBI gearresteerd. Zeventig agenten vielen zijn villa in Nieuw-Zeeland binnen met, wat later zou blijken, een illegaal huiszoekingsbevel. Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemde de sluiting van Megaupload "een van de grootste copyright-zaken ooit."

De sluiting van Megaupload was het begin van een domino-effect: meerdere sites besloten offline te gaan of bezoekers uit Amerika te blokkeren. Maar vanaf morgen is er dus Mega.

Megaupload 2.0

Maar wat is er nou anders aan Mega? Om een nieuwe sluiting te voorkomen heeft Dotcom ervoor gezorgd dat Mega zelf niet kan zien wat voor bestanden de gebruikers uploaden. Volgens de oprichter is hij daardoor niet verantwoordelijk voor de bestanden op de site.

Op Mega kunnen gebruikers straks gratis tot 50 GB aan materiaal uploaden. Dat is 25 keer zo veel als bij Dropbox en tien keer zo veel als bij Google Drive. Dotcom maakte het nieuws gisteren bekend via een Tweet.

Megabox

Naast de nieuwe filesharingsite wordt er ook druk gewerkt aan Megabox, een muzieksite waar volgens Dotcom "artiesten hun creaties direct aan de consumenten kunnen verkopen, waardoor ze zelf 90% van de opbrengst houden."

In oktober kondigde Kim Schmitz, zoals Dotcom eigenlijk heet, Mega al aan.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl